ΔΟΚΙΜΑΣΑ

Μια e-Μαλαγουζιά από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

  24/10/2020

του Αργύρη Καλλιανιώτη

 

«Έχει χώρο η αγορά για μία, ακόμα, Μαλαγουζιά;», αναρωτιέται δημόσια ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης δίνοντας τη δική του, πρωτότυπη, απάντηση.

 

MalagouziaKirYianni_1.jpg

«Μετά τον τρύγο του 2019», διηγείται ο κ. Μπουτάρης, «ανάμεσα σε όλα τα κρασιά που δοκιμάσαμε για να λανσάρουμε τη νέα σοδειά, δοκιμάσαμε και τη Μαλαγουζιά από το αμπέλι μας στη Σαμαρόπετρα. Το κρασί ήταν καταπληκτικό, τυπικό, με χαρακτήρα, και στο υψηλό επίπεδο που θα ήθελα. Δεν το κρύβω, όμως, προβληματίστηκα. Αναρωτήθηκα αν η ελληνική αγορά έχει χώρο για ακόμη μία Μαλαγουζιά, όταν έχει τόσες πολλές και υψηλού επιπέδου. Πώς, όμως, να μη μοιραστώ ένα τόσο καλό κρασί με τους φίλους του Κτήματος;».

Τη λύση ήρθε να δώσει η διαδικτυακή πλατφόρμα www.warehouse10.gr του κτήματος Κυρ-Γιάννη, όπου φιλοξενούνται παλιές εσοδείες και ιδιαίτερες, ακυκλοφόρητες ετικέτες. Μέσα από την πλατφόρμα αυτή και σε περιορισμένο αριθμό φιαλών (4.500) διατίθεται ήδη η Μαλαγουζιά Κυρ-Γιάννη, στην τιμή των 13€.

Το Warehouse 10 ή «Αποθήκη Νο 10», είναι ένας πραγματικός χώρος στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, που χτίστηκε το 1994 ως χώρος ωρίμασης των ερυθρών κρασιών της οινοποιίας, στα βαρέλια τους. Για πάνω από 10 χρόνια η Αποθήκη #10 φιλοξένησε όλα τα κρασιά του κτήματος, τουλάχιστον σε κάποια φάση τους. Μέχρι που δεν έφτανε πια για τις ανάγκες της παραγωγής και τα βαρέλια μετακόμισαν αλλού.

Έτσι, εδώ και λίγο καιρό, η Αποθήκη #10 αναβιώνει ως διαδικτυακός τόπος, φιλοξενώντας και πάλι κρασιά του κτήματος, αυτή τη φορά ψηφιακά. Πρόκειται για κρασιά παλαιότερων εσοδειών, ακυκλοφόρητες ετικέτες, ειδικά κρασιά, ακόμα και υπηρεσίες, που δεν διατίθενται αλλού, αλλά μόνο εκεί και μόνο διαδικτυακά.

IMG_20201022_080705.jpgΗ Malagousia Single Vineyard 2019 (ΠΓΕ Φλώρινα) προέρχεται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι (single vineyard) στη θέση Σαμαρόπετρα Φλώρινας, που φυτεύτηκε με αυτήν την ποικιλία το 2004. Η σημαντική κλίση, ο προσανατολισμός του αμπελιού 8 στρεμμάτων, τα φτωχά αμμώδη εδάφη και το κλίμα της περιοχής θεωρήθηκαν ιδανικά για τη μαλαγουζιά. Έτσι, το κρασί έχει έντονη, αλλά όχι κραυγαλέα μύτη, φρουτώδη και φυτική, με εξωτικές νύξεις. Συμπαγές αρωματικά, με ενιαίο και αρκετά πυκνό χαρακτήρα, εξελίσσεται μέσα στο ποτήρι αποκτώντας έναν ελαφρώς οινώδη χαρακτήρα. Στο στόμα αυτοσυστήνεται με το ίδιο αρωματικό προφίλ, ίσως και λίγο πιο έντονα, σε ένα σύνολο με αρκούντως ογκώδεις διαστάσεις και υπεραρκετή οξύτητα για το 13,5% αλκοόλ. Η δύναμη των αρωμάτων τού φρέσκου και αρκετά λιπαρού στόματος φτάνει έως και τη μακρά επίγευση, η οποία είναι ευχάριστη.