Print this page
ΔΟΚΙΜΑΣΑ

Lenga Pink, το ροζέ κρασί που τραγουδά

  21/11/2020

της Πανδώρας Χωκ

 

Αν ήταν τραγούδι, για τους άντρες θα ήταν το Je t’aime... moi non plus και για τις γυναίκες το Girls just wanna have fun. Αναφέρομαι, στο αισθησιακό και παιχνιδιάρικο Lenga Pink 2019, ένα ενδιαφέρον χαρμάνι από μαυροκουντούρα και γκεβίρτστραμινερ.

Lenga-Pink-Rose-2019-Ktima-Avantis_200129110747168.jpgΤο Lenga Pink οφείλει πολλά στο χαρμάνι του. Μιας και το ξεκινήσαμε με τραγούδια, εκτός από το πρώτο του θρυλικού διδύμου Jane Birkin και Serge Gainsbourg και αυτό της απίστευτης Cyndi Lauper, στο μυαλό ήρθε και το Εξωτικό χαρμάνι (Penny and The Swinging Cats). Γιατί σίγουρα από μαυροκουντούρα 80% (κλώνος μανδηλαριάς) και Gewürztraminer 20% (ποικιλία εξωτικών ευωδιών), τι άλλο να προκύψει; Ένα «σπάνιο κι εξωτικό χαρμάνι», όπως λέει και το εν λόγω άσμα, από ένα άλλο δίδυμο, αυτό των οινοποιών Απόστολου Μούντριχα και Λένγκας Γρηγοριάδου, που δραστηριοποιούνται στον Μύτικα της κεντρικής Εύβοιας (χωριό Αμπέλια).

 

Δύο χρόνια αφότου ιδρύθηκε το Κτήμα Αβαντίς, το 1994, ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας άρχισε να εξερευνεί την υπόθεση «μαυροκουντούρα», ένα κλώνο της γνωστής μανδηλαριάς. Την αξιοποίησε αρχικά ως ερυθρό κρασί και από τον τρύγο του 2018 άρχισε να τη χρησιμοποιεί και ως βάση για το δεύτερο ροζέ του κτήματος, το Lenga Pink. Ορμώμενος από την επιτυχία του ήδη υπάρχοντος Lenga (ένα ημίξηρο 100% gewürztraminer), αποφάσισε να προσθέσει ένα μικρό ποσοστό της αρωματικής ποικιλίας στην ελληνική, δημιουργώντας ένα πραγματικά ενδιαφέρον όσο και αναπάντεχο κρασί.

 

Δοκιμάζοντας το Lenga Pink 2019 εξεπλάγην ευχάριστα, κατ’ αρχάς από το χρώμα του. Αυτή η χάλκινη χροιά στη σομόν χρωματική βάση είναι τόσο καλαίσθητη, που όπως βάφει το διάφανο στυλάτο μπουκάλι σχεδόν δεν σου κάνει καρδιά να το ανοίξεις! Επειδή, όμως, τέτοιες αναστολές δεν διαρκούν πολύ σε hard core οινόφιλες καρδιές, γρήγορα περάσαμε «στο ζουμί», το οποίο μυρίζει αρχικά λικέρ τριαντάφυλλο (ε, τι άλλο;). Η Γαλλία δίνει γρήγορα πάσα στην Εύβοια, στη ντόπια μαυροκουντούρα, που εφορμά με φράουλες σε αλκοόλ και πολλά ακόμα φρούτα, αλλά και τις μαρμελάδες τους. Τα αρώματα εμπλουτίζονται με μπριός, ενώ στην πορεία αλλάζουν και πάλι τερέν, σαγηνευτικά. Έτσι, το αρωματικό βάθος της μαυροκουντούρας επιστρέφει τη σκυτάλη στον εξωτισμό του gewürztraminer, αυτήν τη φορά με οσμές μπαχαρικών, όπως κόκκινου πιπεριού.

 

Ό,τι μυρίζεις στη μύτη αντιλαμβάνεσαι και στο στόμα, όπου η ελληνική ποικιλία επηρεάζει περισσότερο τη γεύση παρά τα αρώματα. Τα νυχάκια που βγάζει η οξύτητα ισορροπούν τα σάκχαρα ―το κρασί είναι οριακά ξηρό―, με ισορροπία που εντέλει αφήνει χώρο και στα αρώματα, ώστε να συμβεί το εξής: οι οινόφιλες να χαρούν τον κοριτσίστικο χαρακτήρα τους, οι οινόφιλοι τη θηλυκότητά τους και απαξάπαντες τη γοητεία ενός αρωματικού ροζέ. Άλλωστε, για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το Lenga Pink.