ΔΟΚΙΜΑΣΑ

Μοσχοφίλερο Μπουτάρη Cuvée Speciale 2019

  21/10/2021

του Θέμου Νικολετόπουλου

Επετειακό κρασί από παλαιά κλήματα, ηλικίας 47 ετών που ανήκαν στην εταιρεία Καμπά, πριν αυτή περιέλθει στη Μπουτάρη. Μοσχοφίλερο 100%, κυριολεκτικά και μεταφορικά, καταδεικνύει πως η οινοποιία Μπουτάρη πήρε σοβαρά τον εορτασμό των 140 χρόνων της, με αφορμή του οποίου το κυκλοφόρησε.

 

 Boutari_Cuvee_Speciale_2019.jpg

 

Με μέτριο λεμονί χρώμα, το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη Cuvée Speciale 2019 είναι λαμπερό και έχει λεμονάτη μύτη με κομψότητα, λεμονανθούς, ξύσμα λεμονιού και μοσχολέμονου και γλυκά αρώματα που θυμίζουν τα προαναφερόμενα σε αποξηραμένη εκδοχή. Το γεμάτο τραγανή οξύτητα στόμα, με φαινομενικά μέτριο σώμα, διαθέτει τα δροσιστικά αρώματα των ίδιων κίτρινων και πράσινων εσπεριδοειδών, καθώς και αρώματα του ξύσματός τους. Το υπόγλυκο τελείωμα των αποξηραμένων αρωμάτων της μύτης  συναντάται και εδώ και σβήνει αργά και απολαυστικά το στόμα, συνοδευόμενο από αραχνοΰφαντες τανίνες.

 

Πρόκειται για ένα κρασί με χαρακτήρα, πολύ πιο πάνω από το απλό μοσχοφίλερο της εταιρείας, που αξίζει με το παραπάνω τη διαφορά των δύο ευρώ, τόσο πιο σοβαρό που είναι. Η οξύτητα δροσιστική, αλλά δίχως να τρομάζει όπως στο ασύρτικο, το φρούτο διαυγές, η γλυκύτητα μετρημένη και η επίγευση μακρά, δεν κραυγάζει. Ένα κρασί με μουσικότητα, που καταλαβαίνει και από μουσική. Μαζί του απολαύσαμε το πολυσυλλεκτικό Closing Time του Tom Waits, ένα live του Lou Reed, αλλά και πρελούδια του Debussy, αυστηρά μεν, αλλά τραγανά παιγμένα από τον Samson Francois. Ήξερε όλα τα κομμάτια και μαζί του τα χαρήκαμε όλοι.

 

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη Cuvée Speciale 2019 έχει αριστοκρατική καταγωγή από την εταιρεία Καμπά, η οποία δούλεψε σκληρά, πάνω από 30 χρόνια μέσα στον περασμένο αιώνα, ώστε να εδραιώσει την ποικιλία αυτή στη Μαντινεία και ανταμείφθηκε, κατά μία έννοια, με τη θέσπιση του οίνου ΟΠΑΠ Μαντινεία του 1972.

 

Με πένες και μία θηριώδους έντασης κόκκινη σάλτσα ντάσκας (είδος τόνου, παρόμοιο με την παλαμίδα και το ρίκι), με τριμμένο περσινό ξυνοτύρι Νάξου, το επετειακό Μοσχοφίλερο Μπουτάρη Cuvée Speciale 2019 ήταν κάτι σαν την ωραία και το τέρας, όπως χαρακτήρισε αυτό το πιάτο ζυμαρικών ο συνδαιτημόνας. Ίσως το κρασί του 2019 να μην επαναλαμβάνεται. Υπάρχει ακόμα φευγαλέα και θα χαθεί στην ελαφρότητα της ύπαρξής μας και στη σχετικότητα της σκόνης του χρόνου.