ΚΡΑΣΙΑ

του Θέμου Νικολετόπουλου

Το Φαιά Γη 2019 Μπουτάρη είναι ίσως το πιο μεταξωτό και φίνο μοσχοφίλερο που έχω δοκιμάσει. Από σταφύλι ενός μόνο αμπελώνα και ολοφάνερα προσεγμένη οινοποίηση πάει την ποικιλία και την ΠΟΠ Μαντινεία ένα βήμα πιο πέρα, στο στυλ που επιλέγει η Μπουτάρη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Ανατρεπτικοί, εκτός από άθικτοι, είναι οι νέοι φυσικοί οίνοι του ΕΟΣ Σάμου, που ξαφνιάζουν. Δεν το περιμένεις από μοσχάτο λευκό, δεν το περιμένεις από συνεταιρισμό, δεν το περιμένεις από τερουάρ συνυφασμένο με γλυκά κρασιά. Μας ενέπνευσαν να τα δοκιμάσουμε κάπως ανατρεπτικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Δοκιμάζοντάς, απλώς, κρασιά, σπάνια μαθαίνεις τις ιστορίες τους ως πονήματα οινοποιών και οινολόγων. Τις μαθαίνεις, ίσως, επισκεπτόμενος οινοποιεία ή διαβάζοντας δημοσιογράφους οίνου, που συνήθως ασχολούνται με το «ζουμί»: το περιεχόμενο της φιάλης και αμπελοοινικές πληροφορίες. Οι οίνοι Χατζηδάκη ενέπνευσαν για κάτι διαφορετικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Θέμου Νικολετόπουλου

Η ιστορία της Μαντινείας και των ΠΟΠ κρασιών της από μοσχοφίλερο συμπίπτει με την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και τη διάδοσή του στο εξωτερικό. Σήμερα, τα κρασιά της περιοχής αυτής πρωταγωνιστούν και στην αναπτυσσόμενη τάση για λευκά ελληνικά κρασιά παλαίωσης και συνεχίζουν να εκπλήσσουν ευχάριστα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Τα κρασιά ΠΓΕ Πελοπόννησος από αγιωργίτικο, είτε μέσα από τη ζώνη της Νεμέας είτε από τις παρυφές της, αποτελούν πραγματικές ευκαιρίες για τους οινόφιλους. Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά, καθώς και το προφίλ της εν λόγω γεωγραφικής ένδειξης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Άννας Άγα

Τρία ερυθρά κρασιά του 2019· τρία ορεινά αμπελοτόπια· τρεις διαφορετικές οινοπαραγωγικές περιοχές· ένας κοινός παρονομαστής (εκτός από τα περίεργα ονόματα!): η φρεσκάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Δύο κρασιά από την ίδια ποικιλία σε εντελώς διαφορετικές εκδοχές οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: πως το μοσχάτο Σπίνας, αυτός ο κλώνος μοσχάτου άσπρου, αξίζει να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο από τους σταθερά ανερχόμενους οινοποιούς της Κρήτης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Ένα δεύτερο άρθρο στο Save Vintage 2019 με κρασιά από λιγότερο συνηθισμένες, λευκές, ποικιλίες αμπέλου επιβεβαιώνει πως, όντως, αξίζουν την προσοχή μας. Ιδιαίτερα σε μία εσοδεία όπως το 2019 που τις αναδεικνύει ιδανικά, ώστε να τις μάθουμε από την καλή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Μαρίας Κατσούλη

Είναι αλήθεια πως εμείς, οι «οινογνώστες», οι κριτικοί οίνου, οι οινοχόοι και λοιποί ειδικοί, έχουμε μία τάση να επικεντρωνόμαστε στα νέα και ευπαρουσίαστα κρασιά της αγοράς και να σνομπάρουμε τα όποια «λαϊκά» ―κι ας είναι περισσότερο λαοφιλή παρά «λαϊκά» και με εντυπωσιακή εμπορική σταδιοδρομία. Τα απορρίπτουμε, συχνά χωρίς καν να τα έχουμε δοκιμάσει!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Πανδώρας Χωκ

Θεές, κατά τη μυθολογία, κόρες του Δία, ήταν οι τρεις Χάριτες: η Αγλαΐα, η Ευφροσύνη και η Θάλεια· της ομορφιάς της γοητείας και της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Θεές, όμως, είναι και οι τρεις μαλαγουζιές που δοκίμασα, όμορφες, γοητευτικές και συναρπαστικές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Λένε, οινοποιοί και οινολόγοι, πως η εσοδεία 2019 έδωσε τις πιο αρωματικές, δροσιστικές, ισορροπημένες, λιπαρές και με περισσότερο όγκο Μαντίνειες των τελευταίων 40 ετών! Πράγματι, η δοκιμή μάς έπεισε, καταδεικνύοντας, μάλιστα, πως είναι πιο φιλικές με φαγητό από κάθε άλλη φορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Της Πανδώρας Χωκ

Νέα παρουσία στο SaveVintage2019: συντάκτρια. Εξισορροπείται, έτσι, μερικώς η σύνθεση ανδρών – γυναικών της συντακτικής ομάδας. Οινοσυνθέσεις ήταν και η αφορμή που η Πανδώρα Χοκ έφτασε στο SaveVintage2019. Κρασιά, δηλαδή, από χαρμάνι ποικιλιών (blends), που δοκίμασε, περιγράφει και προτείνει με φαγητά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Ζαν Πινάρ

Για κάποιους το κρασί είναι τέχνη. Σε κάθε περίπτωση, η οινοποίηση εμπεριέχει τη λέξη ποίηση. Διότι δημιουργία είναι σίγουρα. Προς τιμή, λοιπόν, όλων των ελλήνων οινοποιών και με αφορμή δύο ροζέ οινο-ποιήματα, ας εκφραστούμε και μια φορά έμμετρα για κρασί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Σίμου Γεωργόπουλου

Η παγκόσμια μόδα των ανοιχτόχρωμων ροζέ κρασιών διόλου δεν έχει αποβεί σε βάρος των παραδοσιακών σκουρόχρωμων αδελφών τους. Αντίθετα, το μεγάλωμα της ροζέ πίτας τα έβαλε ξανά στα ποτήρια. Ο όγκος και αρωματική τους ένταση εντυπωσιάζουν, όσο και ικανότητα να συνοδεύουν πλήθος διαφορετικών πιάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Μαρίας Νέτσικα

Τα ροζέ 2019 από αγιωργίτικο, μοσχοφίλερο και χαρμάνια τους με άλλες ποικιλίες που δοκιμάστηκαν υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας στη 2ndRosé@Thessaloniki, την πρώτη εκδήλωση του είδους της κατόπιν καραντίνας για καταναλωτές και επαγγελματίες (διοργάνωση Wine Plus), παρουσιάζει η οινολόγος Μαρία Νέτσικα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ