ΚΡΑΣΙΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Ένα δεύτερο άρθρο στο Save Vintage 2019 με κρασιά από λιγότερο συνηθισμένες, λευκές, ποικιλίες αμπέλου επιβεβαιώνει πως, όντως, αξίζουν την προσοχή μας. Ιδιαίτερα σε μία εσοδεία όπως το 2019 που τις αναδεικνύει ιδανικά, ώστε να τις μάθουμε από την καλή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Μαρίας Κατσούλη

Είναι αλήθεια πως εμείς, οι «οινογνώστες», οι κριτικοί οίνου, οι οινοχόοι και λοιποί ειδικοί, έχουμε μία τάση να επικεντρωνόμαστε στα νέα και ευπαρουσίαστα κρασιά της αγοράς και να σνομπάρουμε τα όποια «λαϊκά» ―κι ας είναι περισσότερο λαοφιλή παρά «λαϊκά» και με εντυπωσιακή εμπορική σταδιοδρομία. Τα απορρίπτουμε, συχνά χωρίς καν να τα έχουμε δοκιμάσει!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Πανδώρας Χωκ

Θεές, κατά τη μυθολογία, κόρες του Δία, ήταν οι τρεις Χάριτες: η Αγλαΐα, η Ευφροσύνη και η Θάλεια· της ομορφιάς της γοητείας και της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Θεές, όμως, είναι και οι τρεις μαλαγουζιές που δοκίμασα, όμορφες, γοητευτικές και συναρπαστικές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Λένε, οινοποιοί και οινολόγοι, πως η εσοδεία 2019 έδωσε τις πιο αρωματικές, δροσιστικές, ισορροπημένες, λιπαρές και με περισσότερο όγκο Μαντίνειες των τελευταίων 40 ετών! Πράγματι, η δοκιμή μάς έπεισε, καταδεικνύοντας, μάλιστα, πως είναι πιο φιλικές με φαγητό από κάθε άλλη φορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Της Πανδώρας Χωκ

Νέα παρουσία στο SaveVintage2019: συντάκτρια. Εξισορροπείται, έτσι, μερικώς η σύνθεση ανδρών – γυναικών της συντακτικής ομάδας. Οινοσυνθέσεις ήταν και η αφορμή που η Πανδώρα Χοκ έφτασε στο SaveVintage2019. Κρασιά, δηλαδή, από χαρμάνι ποικιλιών (blends), που δοκίμασε, περιγράφει και προτείνει με φαγητά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Ζαν Πινάρ

Για κάποιους το κρασί είναι τέχνη. Σε κάθε περίπτωση, η οινοποίηση εμπεριέχει τη λέξη ποίηση. Διότι δημιουργία είναι σίγουρα. Προς τιμή, λοιπόν, όλων των ελλήνων οινοποιών και με αφορμή δύο ροζέ οινο-ποιήματα, ας εκφραστούμε και μια φορά έμμετρα για κρασί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Σίμου Γεωργόπουλου

Η παγκόσμια μόδα των ανοιχτόχρωμων ροζέ κρασιών διόλου δεν έχει αποβεί σε βάρος των παραδοσιακών σκουρόχρωμων αδελφών τους. Αντίθετα, το μεγάλωμα της ροζέ πίτας τα έβαλε ξανά στα ποτήρια. Ο όγκος και αρωματική τους ένταση εντυπωσιάζουν, όσο και ικανότητα να συνοδεύουν πλήθος διαφορετικών πιάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Μαρίας Νέτσικα

Τα ροζέ 2019 από αγιωργίτικο, μοσχοφίλερο και χαρμάνια τους με άλλες ποικιλίες που δοκιμάστηκαν υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας στη 2ndRosé@Thessaloniki, την πρώτη εκδήλωση του είδους της κατόπιν καραντίνας για καταναλωτές και επαγγελματίες (διοργάνωση Wine Plus), παρουσιάζει η οινολόγος Μαρία Νέτσικα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Δημήτρη Αντωνόπουλου

Τα μηνύματα για μια καταπληκτική χρονιά για το κρασί, αυτή του 2019, άργησαν να επιβεβαιωθούν βιωματικά λόγω κορονοϊού. Με αφορμή μια κρασάρα του 2019 από αηδάνι, δοκιμάζονται τέσσερα ακόμα λευκά κρασιά από λιγότερο συνηθισμένες ποικιλίες αμπέλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Μαρίας Νέτσικα

Τα ροζέ 2019 από ξινόμαυρο και χαρμάνια του που δοκιμάστηκαν υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας στη 2ndRosé@Thessaloniki, την πρώτη εκδήλωση του είδους της κατόπιν καραντίνας για καταναλωτές και επαγγελματίες (διοργάνωση Wine Plus), παρουσιάζει η οινολόγος Μαρία Νέτσικα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Ζαν Πινάρ

Η καλλιέργεια του ασύρτικου, αλλά και τα κρασιά που προκύπτουν από αυτό, διαφέρουν δραματικά εκτός νήσου Σαντορίνης. Ωστόσο, τα ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας και άλλων νησιών είναι ενδιαφέροντα και αρκούντως διαφορετικά και μεταξύ τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Θέμου Νικολετόπουλου

Έξι ροζέ κρασιά Αττικής προτείνει ο Θέμος Νικολετόπουλος, ολοκληρώνοντας το οδοιπορικό του σε αυτήν την αμπελουργική ζώνη, υπ’ ατμόν για άλλη, πάντα με όχημα την εσοδεία 2019. Ας ανακαλύψουμε για ποια καλοκαιρινά ροζέ μιλάει και με τι φαγητά τα ταιριάζει.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Στέφανου Κόγια DipWSET

Το ανάγλυφο της αμπελουργικής ζώνης της Χαλκιδικής είναι εξαιρετικά πλούσιο. Ο αμπελώνας ξεκινά δίπλα στη θάλασσα, σκαρφαλώνει στα 750 μέτρα και φιλοξενεί πολλές ποικιλίες και οινοποιεία πλάι σε λίμνες και δάση. Το 2019, αν και η παραγωγή μειώθηκε, η ποιότητα των κρασιών απογειώθηκε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Του Θέμου Νικολετόπουλου

Να αγοράζουν κρασιά απ’ ευθείας από τα οινοποιεία προτρέπει ο Θέμος Νικολετόπουλος τους Αθηναίους, συνδυάζοντας το τερπνό (όμορφες βόλτες) μετά του ωφελίμου (χαμηλότερες τιμές). Το οδοιπορικό στην Αττική ντύνεται, έτσι, με οινικές προτάσεις σαββατιανών εσοδείας 2019 και έπεται συνέχεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Του Σίμου Γεωργόπουλου

Με τον Cοvid-19 προ των πυλών της εξόδου και το καλοκαίρι προ των πυλών της εισόδου, τα δροσιστικά, χαμηλόβαθμα, αρωματικά λευκά κρασιά έχουν (εντός ή εκτός σπιτιού!) την τιμητική τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ