ΚΡΑΣΙΑ

Υπέροχα σαββατιανά Αττικής από το Cycling For Wine

  01/07/2020

Του Θέμου Νικολετόπουλου

savvatiano

Μετά από το οδοιπορικό στην Αττική ακολουθούν μερικές προτάσεις με κρασιά από την ποικιλία σαββατιανό. Κρασιά που υπάρχουν μεν στο εμπόριο, αλλά όπως φάνηκε και από το εν λόγω οδοιπορικό, από οινοποιεία που απέχουν δύο βήματα από την Αθήνα και αξίζουν να τα επισκεφθούμε.

Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από σταφύλια παλαιών κλημάτων παραδοσιακής διαμόρφωσης σε κύπελο και με χαμηλές αποδόσεις, έως 600 κιλά ανά στρέμμα. Κρασιά από σαββατιανό, που σε καλές χρονιές σαν αυτή του 2019 διαθέτουν δροσιστική οξύτητα, πολυπλοκότητα, πλούτο και διάρκεια στο χρόνο και δεν πρέπει να συγχέονται με αυτά άλλων περιοχών με αποδόσεις που μπορούν φτάσουν και τους δύο τόνους το στρέμμα!

Στη Ραφήνα, η Αναστασία Φράγκου, γνωστή για την ιδιαίτερη μαλαγουζιά της, παράγει το Σαββατιανό Οινοποιίας Αναστασίας Φράγκου. Αυτό του 2019 έχει ωχρό χρώμα λεμονιού και μύτη μέτριας έντασης, με μοσχολέμονο, κίτρο, λευκόσαρκα ροδάκινα και λίγη μπανάνα. Η ευχάριστα τονισμένη οξύτητα εξισορροπεί τον άνω του μεσαίου όγκο του στόματος, που συνδυάζει τα τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή της μύτης, καταλήγοντας σε ευχάριστη επίγευση μέτριας διάρκειας.

Στην Παιανία και στο Πικέρμι, στο «Μουσείο Οίνου» με καθημερινά επισκέψιμους χώρους προσεγμένης παραδοσιακής αισθητικής, δραστηριοποιείται η 4η γενιά της οικογένειας Μάρκου, με την εταιρεία Αμπελώνες Μάρκου. Τρία είναι τα σαββατιανά τους, το κλασικό Σαββατιανό Αμπελώνες Μάρκου, το Σαββατιανό Βαρέλι και το Κλέφτες (φυσικής οινοποίησης με γηγενείς ζύμες, χωρίς θειώδη). Το Σαββατιανό Αμπελώνες Μάρκου, άκρως μεσογειακό, βγάζει έντονα το χαρακτήρα της μεσογειακής εξοχής (κέδρο, θυμάρι, δεντρολίβανο και λεβάντα), τόσο στη μύτη, όσο και στο μεσαίου όγκου στόμα, συνδυάζοντάς τον με ξύσμα λεμονιού, μοσχολέμονο, λευκόσαρκα ροδάκινα και λίγο ανανά. Η οξύτητα και η αρωματική ένταση είναι ελαφρώς τονισμένη και η επίγευση ευχάριστα υπόπικρη.

Στην καρδιά της Παιανίας, το μικρό Άωτον Winery του Σωτήρη Γκίνη θα ανταμείψει όσους το αναζητήσουν, για το πολύ καλό Άωτον Σαββατιανό που παράγεται σε ελάχιστη ποσότητα.

Έξω από το Μαρκόπουλο, το βραβευμένο αρχιτεκτονικά βιοκλιματικό οινοποιείο Παπαγιαννάκου συνδυάζει τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με τα παραδοσιακά υλικά και στοιχεία. Το Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα, με σήμα κατατεθέν το κοκκοράκι, ήταν από αυτά που καθιέρωσαν την ποικιλία στη νέα εποχή της και από το 1995 έχει κερδίσει μεγάλη συλλογή βραβείων. Συμπέρασμα από δοκιμή όλων των εσοδειών του είναι πως πρόκειται για πολύ καλό έως εξαιρετικό κρασί, ανάλογα με την εσοδεία. Αυτό, λοιπόν, της εξαιρετικής εσοδείας 2019 συνεχίζει να ανεβάζει στροφές και δεν έχει ακόμα εκφράσει αυτόν το δεύτερο χαρακτήρα που βγάζει μετά το καλοκαίρι και το κάνει να ταιριάζει τόσο με ψητό αρνί. Με καθαρό λεμονί χρώμα μέτριας έντασης, έχει σχεδόν έντονη και σίγουρα πλούσια μύτη που θυμίζει λεμόνι, λεμονανθούς και ξύσμα μοσχολέμονου και πορτοκαλιού. Λιγότερο έντονα ξεπροβάλουν ανανάς, λευκόσαρκα ροδάκινα, αχλάδι και μπανάνα, που αναμένεται να σχηματοποιηθούν σαφέστερα από το ερχόμενο φθινόπωρο. Τα εσπεριδοειδή, κυρίως, συνεχίζουν και στο αρκετά ογκώδες, με τονισμένη οξύτητα στόμα. Τα τροπικά φρούτα της μύτης εμφανίζονται στην καλής διάρκειας, απολαυστική επίγευση. Υποδειγματική είναι η δομή της πολυπλοκότητας αυτού του κρασιού. Υπάρχουν δύο ακόμα σαββατιανά Παπαγιαννάκου, το Vientzi Savatiano Single Vineyard, όπου εκτιμάται πως τα εν λόγω στοιχεία θα αναδεικνύονται ακόμα πιο ανάγλυφα και το ήπιας οινοποίησης Natural Savatiano, που μάλλον χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναδείξει τις αρετές του.

Στην Κερατέα, η Μυλωνάς Μικροοινοποιία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη διαφορετικότητα των ξεχωριστών αμπελοτεμαχίων της με ανάλογες μικροοινοποιήσεις. Ψυχή της ο Σταμάτης Μυλωνάς, ένας από τους ελάχιστους οινοποιούς που συναντάς σχεδόν σε όλες τις οινικές εκθέσεις και εκδηλώσεις να δοκιμάζει ανελλιπώς ελληνικό και ξένο αμπελώνα (είναι κάτοχος του «Diploma» της WSET). Το Σαββατιανό 2019 του κ. Μυλωνά θα μπορούσε να θεωρηθεί το καλύτερό του. Με χρώμα μέτριο λεμονί, κομψή, αλλά πολύπλοκη και καλοδομημένη μύτη, βγάζει ένα ιδιαίτερα δροσιστικά λεμόνι, μοσχολέμονο, κίτρο και ξύσμα αυτών, αχλάδι και υποψία ανανά. Τα αρώματα αυτά συνεχίζονται με αρκετή ένταση και στο μετρίου όγκου στόμα, με σχεδόν υψηλή οξύτητα και απολαυστική επίγευση, καλής διάρκειας. Θεωρείται σίγουρο πως η ορυκτότητα που χαρακτηρίζει τα κρασιά του παραγωγού αυτού θα εμφανιστεί αργότερα, ενώ η φυτικότητα κρύβεται πίσω από τα πολύ ωραία εσπεριδοειδή.

Τέλος, επίσης στην Κερατέα, ο 3ης γενιάς οινοποιός Κώστας Αγγέλου μας έδωσε το 2019 ένα σαββατιανό που σίγουρα τον ανεβάζει κατηγορία. Το Άγγελμα 2019, ελαφρύ αλλά τυπικότατο, με μοσχολέμονο και λεμόνι στην πρώτη γραμμή της μύτης και λίγο ανανά και μπανάνα σε δεύτερη, συνεχίζει στο στόμα με δροσιστική οξύτητα, μέτριο όγκο και καλή επίγευση μέτριας διάρκειας. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για ψητό ή τηγανητό ψαράκι και, από τον Οκτώβριο, γιατί όχι παϊδάκια.