ΚΡΑΣΙΑ

Σαν τα κρασιά της Χαλκιδικής 2019…

  15/07/2020

halkidiki.jpgτου Στέφανου Κόγια DipWSET

 

Το ανάγλυφο της αμπελουργικής ζώνης της Χαλκιδικής είναι εξαιρετικά πλούσιο. Ο αμπελώνας ξεκινά δίπλα στη θάλασσα, σκαρφαλώνει στα 750 μέτρα και φιλοξενεί πολλές ποικιλίες και οινοποιεία πλάι σε λίμνες και δάση. Το 2019, αν και η παραγωγή μειώθηκε, η ποιότητα των κρασιών απογειώθηκε.

Ωστόσο, για τον αμπελώνα της Χαλκιδικής, το 2019 θα μείνει άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα μοναδικό φαινόμενο: την τρομακτική καταιγίδα της 10ης Ιουλίου 2019, που σε κάποιες, μάλιστα, περιοχές συνοδεύτηκε από ισχυρή χαλαζόπτωση. Όσα αμπέλια, από τα πάνω από 10.000 στρέμματα αμπελώνων της ζώνης, βρέθηκαν στο πέρασμά της, εκτός απ’ όλα τα άλλα, βίωσαν ένα φυσικό «πράσινο τρύγο» και αρκετά γενναίο μάλιστα. Σε ορισμένες περιπτώσεις χάθηκε μέχρι και το 70% της προβλεπόμενης σοδειάς. Ευτυχώς, όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού, αφού το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το δροσερό καλοκαίρι του 2019 στην περιοχή, είχε τα καλά του: τα σταφύλια της εσοδείας 2019 οδήγησαν σε κρασιά πρωτόγνωρης συμπύκνωσης, με αρκετά υψηλότερη οξύτητα απ’ ό,τι συνήθως. Κατόπιν γευστικής δοκιμής αρκετών δεκάδων αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από τα οινοποιεία της Χαλκιδικής, παρατίθενται μερικά από τα πιο εκφραστικά και ευνοημένα κρασιά της εσοδείας αυτής, που ό,τι στέρησε σε ποσότητα το έδωσε απλόχερα σε ποιότητα.

 

Αφυταίων Γαία, Γαλανή 2019

Το Κτήμα βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 30 στρεμμάτων, σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Χαλκιδικής, την Άθυτο. Από μαλαγουζιά, το κρασί αυτό με αλκοόλ 14,5%, έχει κομψά αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, αχλαδιού και νότες λεμονανθών. Η τραγανή του οξύτητα ισορροπεί όμορφα με το γεμάτο όγκο του, ενώ έχει και συμπυκνωμένο φρούτο. Έτοιμο για κατανάλωση, θα συνεχίσει να γίνεται καλύτερο τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Domaine Agrovision, 20/Είκοσι Λευκός 2019

Πρόκειται για το νεότερο οινοποιείο της Χαλκιδικής, δημιουργήθηκε το 2015 νότια της Ιερισσού και ήδη μετρά 64 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων. O ιδιαίτερα ψυχρός χειμώνας στην περιοχή και οι άνυδρες συνθήκες του 2019 επέδρασσαν ιδιαίτερα ευεργετικά στην ποιότητα των σταφυλιών, κυρίως δε για το αμπελοτεμάχιο του Sauvignion Blanc, από το οποίο φτιάχτηκε το κρασί αυτό, με αλκοόλ 13%. Εκφράζει έντονα και τυπικά τα αρώματα της ποικιλίας, με κυρίαρχα το γκρέιπφρουτ, τον ανανά, τα φρούτα του πάθους και το φασκόμηλο. Η δροσιστική οξύτητα δίνει ένταση και αίσθηση άγουρου φρούτου στο στόμα, που έχει εξαιρετικά μακρά διάρκεια.

 

Κτήμα Ιατρίδη, Μαλαγουζιά 2019

Το οινοποιείο και οι ιδιόκτητοι αμπελώνες έκτασης 70 στρεμμάτων βρίσκονται στο Λάκκωμα, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Νέας Καλλικράτειας. Το 2019 ήταν αναμφισβήτητα μία εξαιρετική χρονιά για το κτήμα, καθώς η καταιγίδα της 10ης Ιουλίου ευτυχώς εδώ δεν συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση. Άρα, καθόλου τυχαίο που η μαλαγουζιά αυτή, με αλκοόλ 14%, αναδείχθηκε σε Wine of the Show στον πιο πρόσφατο διαγωνισμό Mundus Vini. Έντονα αρώματα ροδάκινων και βερίκοκων, κόκκινου μήλου και ευχάριστες νότες ορυκτότητας οδηγούν αυτό το κρασί σε μύτη και στόμα, με ένταση, χαρακτήρα, απίστευτη νοστιμιά και μακρά, φρουτώδη διάρκεια.

 

Άκραθως Νέες Χώρες Αμπελουργική, Ασύρτικο 2019

Επικλινείς αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας σε υψόμετρο από 500 έως και 700 μέτρα λίγο έξω από την Μεγάλη Παναγία περιτριγυρίζουν ένα νεόκτιστο πέτρινο και υπερσύγχρονο οινοποιείο. Το Ασύρτικο του ’19 είναι ισοπεδωτικό! Έχει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών, τσακμακόπετρας και ψωμιού, που διατηρούνται και στο στόμα με αξιομνημόνευτη επιμονή. Η επιθετική ακόμη οξύτητα εξισορροπεί το 13,5% αλκοόλ, ενώ η αίσθηση του φρούτου είναι έντονη και πολυεπίπεδη. Ένα κρασί που ακόμα έχει γωνίες, αλλά ταυτόχρονα και αξιοσημείωτη δομή που θα το κάνει συγκλονιστικό για τα επόμενα δέκα χρόνια.

 

 

Domaine Porto Carras, Granduca 2019

Η πιο νέα ετικέτα του πλέον ιστορικού οινοποιείου της Χαλκιδικής παράγεται από τις ποικιλίες Syrah, Mourvedre και Cinsault, που προέρχονται από αμπέλια ηλικίας 45 ετών. Εφαρμόστηκαν δύο μέθοδοι παραγωγής ροζέ κρασιού: εκχύλιση 12 ωρών για Mourvedre και Cinsault και αφαίμαξη για Syrah. Έχει έντονα αρώματα φράουλας, τριαντάφυλλου, βερίκοκου, κερασιών και μαλλιού της γριάς! Είναι ισορροπημένο στο στόμα, με δροσιστική οξύτητα, πλούσιο όγκο, καλή συμπύκνωση και ένταση. Το κρασί αυτό, με 13,5% αλκοόλ, κρατά μια διακριτική αίσθηση τανινών και έχει ευχάριστη επίγευση.

 

 

Tzikas Family Winery, Amfora 2019

O τυφώνας προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο οινοποιείο, που ιδεολογικά και από το ξεκίνημα του στην περιοχή της Κασσανδρείας ακολουθεί πιστά τους κανόνες της ηπιότερης δυνατής παρέμβασης σε αμπελώνα και οινοποιείο. Η μικρή ποσότητα χονδρόφλουδων Chardonnay και Sauvignon Blanc υψηλής οξύτητας που έδωσε το ’19 οινοποιήθηκε σε πιθάρια για 25 μέρες, μαζί με τους φλοιούς, χωρίς προσθήκη επιλεγμένων ζυμών. Στη μύτη έχουμε πολύπλοκα αρώματα αποξηραμένων κίτρινων φρούτων και μελιού με νότες από χαμομήλι και ξηρούς καρπούς. Η καλή οξύτητα και οι βελούδινες τανίνες ισορροπούν στο γενναιόδωρα γεμάτο με φρούτο στόμα, με 13% αλκοόλ. Η διάρκεια αυτού του υποδειγματικού πορτοκαλί (orange) κρασιού είναι παρατεταμένη.

 

Οινοποιείο Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, Χιλανδάρι Ροζέ 2019

Τα κρασιά από το Πεδίο του Αγίου Σάββα παράγονται στο Άγιο Όρος, στο Οινοποιείο Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και αποτελούν ευλογία που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της Μονής, προστατεύοντας ταυτόχρονα και την πολιτιστική κληρονομιά της. Το ροζέ του 2019 από Merlot έχει κομψή και πολύπλοκη μύτη με κυρίαρχα τα αρώματα εσπεριδοειδών (μανταρίνι, μοσχολέμονο κ.ά.), σε συνδυασμό με κεράσια, βύσσινα, άγουρα ροδάκινα και νότες αρωματικών βοτάνων. Το έντονο στόμα με τη δροσιστική οξύτητα και το στιβαρό όγκο του έχει μακρά και ευχάριστη διάρκεια, ενώ το αλκοόλ φτάνει το 13%.

 

Tsantali Vineyards & Wineries, Klima Klima Organic Ασύρτικο 2019

Η εσοδεία του 2019 ήταν εξαιρετική για τον ιστορικό αμπελώνα του Αγίου Παύλου που τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει τη βιολογική καλλιέργεια. Η υγιεινή των σταφυλιών ήταν καλή και πολύ καλή η ωριμότητά τους. Γοητευτικά και ευδιάκριτα αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκου ροδάκινου και πράσινου μήλου χαρακτηρίζουν τη μύτη του κρασιού αυτού. Τη συμπληρώνουν νότες βοτάνων και βρεγμένης γης. Το στόμα έχει μέτριο όγκο και αιχμηρή οξύτητα που παρέχει φρεσκάδα, νεύρο και δομή. Πρόκειται για ένα αιθέριο κρασί με μόλις 12,5% αλκοόλ.

 

 

Konstantara Wines, Malagouzia 2019

Το οινοποιείο βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο έξω από την Πορταριά, ενώ τα 250 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων του καλλιεργούνται βιολογικά και βρίσκονται διάσπαρτα στις πλαγιές των βουνών του Πολύγυρου. Η περιοχή λέγεται Αγία Τριάδα και το υψόμετρό της φτάνει τα 430μ. Έντονα αρώματα βερίκοκων, μανταρινιών, αχλαδιού και μάνγκο, με νότες φρέσκου θυμαριού και γεμάτο όγκο με καλή οξύτητα και πολυεπίπεδη, λεμονάτη διάρκεια, χαρακτηρίζουν το κρασί αυτό, με 13,5% αλκοόλ.

 

Μετόχι Μυλοπόταμος Αγίου Όρους, Μυλοπόταμος Λευκός 2019

Ο Μυλοπόταμος είναι το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος, χτισμένο σε εντυπωσιακή τοποθεσία που ευλογείται από τις κλιματiκές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Ο πραγματικά ακάματος μοναχός Επιφάνιος, με αξιοθαύμαστη επιμονή και κουράγιο, κατάφερε να αναβιώσει μια χιλιόχρονη και πλέον αμπελουργική παράδοση. Το κρασί αυτό, από ασύρτικο και μοσχάτο Αλεξανδρείας, έχει κομψά μοσχάτα αρώματα, αλλά και νότες εσπεριδοειδών, αχλαδιού και αρωματικών βοτάνων, που συνεχίζουν και στο ευχάριστο στόμα. Είναι στρογγυλό, ντελικάτο, ισορροπημένο και απολαυστικό ακόμα και μόνο του ως απεριτίφ, αφού και το χαμηλό αλκοόλ του υποστηρίζει την εν λόγω επιλογή: 12,5%.

 

Domaine Claudia Papayianni, Sauvignon Blanc 2019

Το 2003 φυτεύτηκαν τα πρώτα αμπέλια στις περιοχές Αρναία και Μαραθούσα, σε μία ιδιόκτητη έκταση 200 στρεμμάτων και το 2007 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υπερσύγχρονου οινοποιείου, έκτασης 3.300 τ.μ., σε μια από τις πιο ψυχρές αμπελουργικές ζώνες της Χαλκιδικής. Αυτό το Sauvignon Blanc είναι σαφώς ένα κρασί δροσερού κλίματος από την ορεινή Αρναία και κυκλοφορεί για πρώτη φορά. Έχει έντονα και εξωτικά αρώματα, όπως φρούτα του πάθους, ανανά και γκρέιπφρουτ καθώς και νότες πράσινης πιπεριάς και ροδάκινου. Το χαρακτηρίζουν η αναζωογονητική οξύτητα, αρκετή για να εξισορροπήσει το 13,5% αλκοόλ, η καλή συμπύκνωση και η ένταση του ευχάριστου και νόστιμου στόματος με όμορφη αρωματική διάρκεια.

 

Estate Livadioti, Asyrtiko 2019

Το Κτήμα Λειβαδιώτη δημιουργήθηκε το 1978, βρίσκεται στη Μαραθούσα Χαλκιδικής, στους βόρειους πρόποδες του Χολομώντα και εκεί απλώνονται οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του. Το Ασύρτικο 2019 είναι κρασί που αποτυπώνει ξεκάθαρα το στυλ της ποικιλίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη μύτη έχει κομψά και καθαρά αρώματα λεμονιού και μοσχολέμονου, λευκόσαρκου ροδάκινου και γιασεμιού με ανεπαίσθητες νύξεις ορυκτότητας. Στο στόμα είναι ντελικάτο (αλκοόλ 12,5%) και ανάλαφρο, αν και η αισθητή οξύτητα κρατά τη δομή του αυστηρή, οδηγώντας δυναμικά σε επίμονη και λεμονάτη επίγευση.