ΚΡΑΣΙΑ

Eκτός Σαντορίνης ασύρτικα: νόστιμα και στιλάτα

  21/07/2020

1280x1280_21072020.jpg

 

του Ζαν Πινάρ

 

Είναι κοινώς αποδεκτό πως στη Σαντορίνη το ασύρτικο μπορεί να οδηγήσει σε κρασιά παγκοσμίου κλάσης. Τι γίνεται όμως με την ποικιλία αυτή στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε άλλα νησιά; Η δοκιμή 6 τέτοιων κρασιών, αυτής της όχι άδικα διαδεδομένης εκτός Σαντορίνης ποικιλίας, έδειξε πως ναι μεν έχουν εντελώς δικό τους χαρακτήρα και στυλ, που διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή και από οινοποιό σε οινοποιό, αλλά έχουν και ως κοινή συνισταμένη την υψηλή και ισορροπημένη με το αλκοόλ οξύτητα, την αρμονία και τη νοστιμιά. Κάτι που έχει, σίγουρα, να κάνει και με την πολύ καλή εσοδεία του 2019.

Πολλές είναι οι παράμετροι που καθορίζουν τις διαφορές ενός κρασιού από  ασύρτικο Σαντορίνης με ένα ασύρτικο από άλλο μέρος της Ελλάδας. Εκτός από αυτήν καθαυτή την ποικιλία, ρόλο παίζουν η ηλικία των φυτών, οι κλώνοι, τα υποκείμενα, το κλίμα και κυρίως το έδαφος. Πολλοί θα υποστηρίξουν πως ρόλο παίζει και η ιδιαίτερη καλλιέργεια του ασύρτικου στη Σαντορίνη, με τις περίφημες αμπελιές (καλάθια), αν και κάποιοι οινοποιοί λένε πως και σε άλλα μέρη της Ελλάδος εφαρμόζουν καλλιεργητικές μεθόδους που προσομοιάζουν με το καλάθι Σαντορίνης.

Το ασύρτικο στη Σαντορίνη, προκειμένου να προφυλαχθεί από τους ισχυρούς ανέμους που παρασύρουν κατά ριπάς και ελαφρόπετρα, κλαδεύεται και «χτίζεται» παραδοσιακά σχηματίζοντας ένα «καλάθι» 4 έως 6 κληματίδων, που περιτριγυρίζουν τον κορμό υπερκείμενα. Ανοίγουν όλα τα μάτια και το φυλλικό σύστημα αφήνεται χωρίς καλλιεργητικές μεθόδους ελάττωσης, οπότε καταλήγει υπέρπυκνο (ο άνεμος λειτουργεί κατά της σήψης). Τα φύλλα καλύπτουν και τα τσαμπιά, προφυλάσσοντάς τα από τον ήλιο. Η αμπελιά ή καλάθι, εκτός των άλλων, συνεισφέρει στη δημιουργία και τη διατήρηση υψηλότερης οξύτητας και φαινολών.

 

Τα έξι ασύρτικα εκτός Σαντορίνης

 

Λευκοτσικνιάς 2019, Κτήμα Βογιατζή

Καθαρό και εκφραστικό κρασί με προσωπικότητα, από το Βελβεντό Κοζάνης, διαθέτει έντονη και σύνθετη μύτη υψηλής κλάσης (άνθη, εσπεριδοειδή, ίχνη μπριός και ορυκτότητα). Το στόμα, με πιο ήπια αρώματα από εκείνα της μύτης, έχει υψηλή οξύτητα που ισορροπεί με τη λιπαρότητα και το αλκοόλ και μακρά, ζεστή επίγευση. Κρασί φαγητού, αναζητά πιάτα με έμφαση στην πρώτη ύλη, όπως σνίτσελ, κοτόπουλο μαγειρευτό, κρεατικά στη σχάρα…

 

Nostos «Τhe Journey», Assyrtiko 2019, Οινοποιία Μανουσάκη

Εξωτικό, ισχυρό και ασυνήθιστο, το χανιώτικο αυτό ασύρτικο είναι αφιλτράριστο, με 15% αλκοόλ (αδιόρατο στη μύτη), που ξεκινά με έντονη βοτανικότητα (pipi de chat) και εξωτισμό (φρούτα του πάθους, γκρέιπφρουτ). Το στόμα ακολουθεί τη μύτη, αλλά καταλαγιάζει αρωματικά, χωρίς βοτανικότητα. Η ατσαλένια οξύτητα ισοφαρίζει το αλκοόλ, που φαίνεται ευχάριστα στην επίγευση του τρισδιάστατου, εντυπωσιακής πυκνότητας και μεγάλου μεγέθους στόματος. Θα ταιριάξει με μεγάλα ψάρια στη σχάρα, αλλά και γουρουνόπουλο σούβλας ή άλλα κρεατικά με αρκετές πρωτεΐνες.

 

Τσιμπίδη Ασύρτικο 2019, Μονεμβασιά-Malvasia Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Ώριμο και έτοιμο είναι το ασύρτικο αυτό από τη Λακωνία, με καλαίσθητη και ενδιαφέρουσα ετικέτα (όπως όλες οι νέες ετικέτες της οινοποιίας). Ελκυστικό και το χρώμα του, με χρυσαφί ανταύγειες, ενώ η μύτη βγάζει άρωμα μελιού ακακίας και κερήθρας, σε φόντο αποξηραμένων ανθών και φρούτων, όπως βερίκοκο. Η συνέχεια των ίδιων αρωμάτων στο γεμάτο και χυμώδες στόμα συνοδεύεται από ευγενική πικράδα, που μένει ευχάριστα και στην επίγευση. Κρασί καλό για σοφρίτο, λαγωτό, ψάρι αλά σπετσιώτα, αλλά και πίτσα ή διάφορες πίτες.

 

Linon 2019, Κτήμα Σταυρόπουλου

Το ελαφρύ και δροσιστικό αυτό ασύρτικο από την Ηλεία διαθέτει ενδιαφέροντα αρωματικό χαρακτήρα ξηρών καρπών και ειδικά κολοκυθόσπορου, που το καθιστά ιδιαίτερο και μοναδικό. Σε μύτη και στόμα κρύβει επιμελώς το αρκετό αλκοόλ του και αποτελεί μια έκδοση αυτής της ποικιλίας ιδανική για όλες τις ώρες, ακόμα και χωρίς φαγητό, πράγμα σπάνιο για ασύρτικο. Θα ταιριάξει, όμως, σίγουρα με λογής-λογής μεζεδάκια.

 

Paggaion Assyrtiko 2019, Παγγαίον Βιολογικός Οίνος

Ελαφρύ και εύκολο, το ασύρτικο αυτό από αμπελώνες της βόρειας Καβάλας έχει διακριτική μύτη που αρχικά θυμίζει καρπούζι. Ανακινώντας το γίνεται πιο έντονο και μυρίζει εσπεριδοειδή και λευκό τσάι. Έχει ελαφρύ στόμα μέτριου όγκου και φρούτου, με φρεσκάδα και ισορροπημένη με το αλκοόλ οξύτητα. Η επίγευσή του είναι αρκετά μακρά. Πρόκειται για ασύρτικο ιδανικό για μικρά ψάρια στο τηγάνι ή στη σχάρα και βέβαια θαλασσινά, όπως καλαμαράκια, σουπιές, χταπόδι κ.λπ.

 

Emphasis Assyrtiko 2019, Κτήμα Παυλίδη

Καλοδομημένο και πολλά υποσχόμενο, το δραμινό αυτό ασύρτικο θυμίζει Σαντορίνη αν και έχει ένα εντελώς δικό του στυλ με σύνθετη και αρμονική μύτη που παίζει ανάμεσα στα ανθικά και στα φρουτώδη αρώματά. Απαιτεί λίγη ώρα στο ποτήρι για να ξεδιπλώσει τις χάρες του ―ένδειξη ποιότητας. Το αρκετά ορυκτώδες, ζωηρό και πλούσιο στόμα είναι πιο εκφραστικό και ανοιχτό από τη μύτη, αλλά θέλει κι αυτό το χρόνο του. Η δομή του κρασιού είναι πολύ καλή και εκτός από την οξύτητα στηρίζεται και στις ευχάριστες τανίνες του. Θα βρεθεί στο στοιχείο του πλάι σε αστακό, καβούρια, καραβίδες και άλλα ανάλογα εκλεκτά θαλασσινά.