ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Σε περιόδους κρίσης, και όχι μόνο, η προσαρμοστικότητα και οι συνέργειες ξεκλειδώνουν πόρτες ακόμα και στην αγορά του κρασιού. Καλό παράδειγμα αποτελεί η σειρά οίνων Blender τής οινοποιού – οινολόγου Βασιλικής Ακριώτου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ομαλότητα των καιρικών συνθηκών του 2019 στην ορεινή Αιγιαλεία είναι το στοιχείο που έκανε τη χρονιά αυτή τόσο ξεχωριστή. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους Αμπελώνες Rira, τον τρύγο και τα κρασιά τους εξηγεί η Εύη Χαραλαμπίδου, οινολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Εσοδεία που θα μείνει στον ουρανίσκο των οινόφιλων», είναι το 2019 για όλα τα κρασιά του Κτήματος Σταυρόπουλου. Ο οινολόγος Φώτης Παναγόπουλος, δίνει εξηγήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

H οικογένεια Μποσινάκη στη Μαντίνεια ασχολείται αποκλειστικά με το μοσχοφίλερο εδώ και 30 χρόνια. Στα 700 μέτρα υψόμετρο τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν σπανίζουν και οι δυσκολίες στην καλλιέργεια είναι πολλές. Ωστόσο, το 2019 ήταν γενναιόδωρο: το σταφύλι ήταν άψογο και τα κρασιά εξαιρετικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μία αμπελοοινική πανδαισία, μία μαγεία, μία ευκαιρία για όσους αγαπούν το κρασί είναι η εσοδεία 2019. Αυτό δηλώνει ο οινοποιός Διονύσης Μπριντζίκης, διότι «τέτοιο σταφύλι είχε χρόνια να δει η Ηλεία». Δείτε τις οινικές προτάσεις του και ακολουθήστε τις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εσοδεία 2019:

Ο Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, οινολόγος της οινοποιίας Τετράμυθος, εξηγεί γιατί τα λευκά κρασιά της ορεινής Αχαΐας είναι «αέρινα» και τα ερυθρά «φινετσάτα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί μια εσοδεία να οδηγήσει ακόμα και σε αποφάσεις στρατηγικής σημασίας μία οινοποιία; Εάν είναι τόσο καλή όσο το 2019 μπορεί! Αυτό συνέβη στο Κτήμα Σπυρόπουλου, όπου «το 2019 άλλαξαν όλα» όπως λέει η οινοποιός Κωνσταντίνα Σπυροπούλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για το νέο του κρασί, ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης, μιλά ανάμεσα σε άλλα ο Μιχάλης Αθανασίου από το Οινοποιείο Αθανασίου στη Νεμέα και εξηγεί πώς η εσοδεία 2019 τον διευκόλυνε να πετύχει τους στόχους του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση των κρασιών του La Tour Melas έγινε μόλις πριν από οκτώ χρόνια, στο Οινόραμα του 2012. Εν τω μεταξύ, τα κρασιά του απέκτησαν πρωτόγνωρη δημοφιλία, με το ερυθρό μάλιστα να γίνεται cult wine. Ο οινοποιός Κύρος Μελάς εξηγεί πώς δημιούργησε τον αμπελώνα και πώς το κτήμα έγινε επισκέψιμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Μαρία Μαλτέζου υποδέχεται στη Στροφιλιά τρεις ακόμα οινοποιούς της Αττικής γης: την Ρωξάνη Μάτσα, την Άννα Κοκοτού και την Αναστασία Φράγκου. Δοκιμάζουν η μία το κρασί της άλλης και συζητούν με το δημοσιογράφο οίνου Ντίνο Στεργίδη αυθόρμητα και απολαυστικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από τους πλέον αρμόδιους να μιλήσουν για την εσοδεία 2019 στη Μαντίνεια είναι οι οινολόγοι του οινοποιείου Γιάννη Τσέλεπου, που όχι μόνο παράγει πέντε κρασιά με βάση το μοσχοφίλερο αλλά συνεχώς πειραματίζεται με αυτό σε όλες τις πιθανές εκφάνσεις του. «Μεγαλείο» χαρακτηρίζει το 2019 ο Άρης Τσέλεπος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Γιώργος Παλυβός, γέννημα θρέμμα της Νεμέας και από τους πιο γνωστούς αμπελουργούς-οινοποιούς της περιοχής αυτής. Στο βίντεο αυτό, με εντυπωσιακές πανοραμικές εικόνες του αμπελώνα της Αρχαίας Νεμέας, ο κ. Παλυβός δηλώνει ενθουσιασμένος τόσο με τα λευκά όσο και με τα κόκκινα κρασιά του 2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψηλά στα Καλάβρυτα βρίσκεται ένα από τους ομορφότερους αμπελώνες της Ελλάδας, το Μέγα Σπήλαιο. Το τερουάρ του δίνει κρασιά με πολυπλοκότητα και φινέτσα. Πώς και γιατί εξηγεί ο οινολόγος της Cavino, Στέλιος Τσίρης. «Το 2019 και το 2017 ήταν οι καλύτερες χρονιές της πορείας μου», λέει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πιστός θεματοφύλακας του μοσχοφίλερου, το Οινοποιείο Μορόπουλου παράγει κρασιά μόνο από αυτό. Τα αδέλφια Κώστας και Γεωργία Μορόπουλου εκτιμούν πως ο τρύγος του 2019 ήταν στην περιοχή τους ένας από τους καλύτερους, γιατί έδωσε πολλές επιλογές και άψογο φρούτο. Δείτε στο βίντεο ποια είναι τα κρασιά, οι επιδιώξεις και οι στόχοι τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο οινολόγος Δημήτρης Κανελλακόπουλος, αντιπρόσωπος της 5ης γενιάς του οικογενειακού οινοποιείου, μάς ξεναγεί στο περίφημο Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι Ηλείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ