ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ

Οίνοι Βlender: Η Βασιλική Ακριώτου πιάνει την αγορά από άλλη άκρη

  21/10/2021

του Αργύρη Καλλιανιώτη

 

Το δείπνο ήταν προγραμματισμένο για μία ζεστή σχετικά βραδιά του φθινοπώρου σε εστιατόριο της αθηναϊκής ριβιέρας. Τα πιάτα ζητούσαν ερυθρό κρασί. Θέλαμε το κόστος να είναι χαμηλό και, ιδανικά, το κρασί να είναι άγνωστο σε εμάς. Ο οινοχόος μάς προτείνει το Blender 2019 και, πράγματι, πληρούσε αυτά τα κριτήρια. Μάλιστα, η συμμετοχή της ποικιλίας μαύρο Καλαβρυτινό δίπλα στο μερλό ανέβασε το ενδιαφέρον μας στα ύψη.

Περιέργως, στη λίστα κρασιών του εστιατορίου το όνομα του παραγωγού ήταν ανύπαρκτο στο εν λόγω κρασί. «Αστοχία του εστιατορίου», υποθέσαμε. Όμως, όταν ήρθε το κρασί, μάταια αναζητήσαμε το όνομα του παραγωγού στην ετικέτα, το δημιουργικό της οποίας άφησε θετικές εντυπώσεις. Ανάλογες ήταν και αυτές που άφησε το κρασί μόλις δοκιμάστηκε, ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την τιμή του.

«Ποιος είναι ο οινοπαραγωγός;», ρωτήσαμε γεμάτοι περιέργεια τον υπεύθυνο του εστιατορίου, ο οποίος χρειάστηκε να έρθει σε επαφή με τον προμηθευτή του για να μας απαντήσει: «η Βασιλική Ακριώτου». Το όνομα, φυσικά, το γνωρίζαμε, αλλά από οινοποιό στη Βοιωτία μαύρο Καλαβρυτινό δεν περιμένεις, ενώ η απουσία παραγωγού από την ετικέτα ενέτεινε το μυστήριο. Πεδίο δόξης λαμπρό, λοιπόν, ώστε να ανακαλυφθεί η ιστορία πίσω από αυτό.

 

TheBlenderRed_.jpgΜέρος μεγαλύτερου εγχειρήματος

Το Blender Ερυθρό φτιάχνεται, όντως, από την οινολόγο Βασιλική Ακριώτου της Akriotou Microwinery με έδρα τις Πλαταιές Βοιωτίας. Όμως, η ελληνική ποικιλία που συμμετέχει στην παραγωγή του, το μαύρο Καλαβρυτινό, «φωνάζει» ορεινή Αιγιαλεία. Πράγματι, από εκεί προέρχεται, όπως και το μερλό που τη συνοδεύει. Έχει οινοποιηθεί στην Οινοποιία Κιντώνης, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα της ίδιας σειράς, το λευκό και το ροζέ. Η υπερδραστήρια κα Ακριώτου διατηρεί συνεργασίες στην περιοχή, όπου μεταξύ άλλων προμηθεύεται πινό νουάρ για το ερυθρό κρασί της πιο γνωστής σειράς οίνων του οινοποιείου της, Ορειβάτης.

«Τα Blenders ξεκίνησαν το 2018 ως μία δεύτερη, φθηνότερη σειρά του μικροοινοποιείου μου, το οποίο υπηρετώ μόνη, με βασική σειρά παραγωγής τα κρασιά Ορειβάτης. Αρχικώς, τα Blender ήταν οίνοι Στερεάς Ελλάδας. Σταμάτησαν, όμως,  για να ξαναμπούν στην παραγωγή το 2020 (εσοδείας 2019), αυτήν τη φορά στο οινοποιείο Κιντώνη και σε συνεργασία με τον Γιώργο Κόλλια στις πωλήσεις. Όλα προέκυψαν με αφετηρία το βιοπορισμό μίας κατά τα άλλα ονειροπόλας ομάδας. Δόθηκε, έτσι σημασία στη μπράντα The Blender και όχι στον οινοποιό», εξηγεί η Βασιλική Ακριώτου, που διατηρεί και οινολογικό εργαστήριο, μέσα από το οποίο συμβουλεύει επτά οινοποιεία στη Βοιωτία και στην Εύβοια.

Συνεπώς, τα κρασιά Blender είναι το αποτέλεσμα μίας συνέργειας, μάλλον όχι και τόσο συνηθισμένης για τα ελληνικά δεδομένα. Η ονομασία τους προέρχεται από και φωτογραφίζει οίνους-χαρμάνια (blends), δηλαδή όχι μονοποικιλιακά κρασιά. Τη σειρά συμπληρώνουν ένα σαρντονέ – σαββατιανό από τη Βοιωτία και ένα ασύρτικο – μοσχοφίλερο σε ροζέ ημίξηρη εκδοχή. «Όλα τα κρασιά πάνε πολύ καλά, ειδικά σε wine bar. Σίγουρα βοηθά και η πιασάρικη, όπως μας λένε, ετικέτα», επισημαίνει η οινολόγος, η οποία ετοιμάζει και ένα αφρώδες κρασί στην ίδια σειρά. Οι ενιαίας λογικής ετικέτες των Blender, που δημιούργησε το γραφείο του Αντώνη Παναγιωτόπουλου στη Χαλκίδα, απεικονίζουν η κάθε μία ένα ζώο: το λευκό ένα ψάρι, το ροζέ μία χήνα ή τέλος πάντως ένα ανάλογο πουλερικό και το ερυθρό μία αγελάδα. Τα εδέσματα, προφανώς, που τα κρασιά περιμένουν να συναντήσουν στα πιάτα των οινόφιλων.

 

Οινολόγος, οινοποιός, σύμβουλος και οινέμπορος

Εν ολίγοις, τα Blender λειτουργούν με τη λογική «η ισχύς εν τη ενώσει», με επίκεντρο μία δραστήρια οινολόγο – οινοποιό, όπως είναι η κα Ακριώτου, με ιστορία στο κρασί που ξεκινάει πολύ πιο πριν από το μικροοινοποιείο της ―που ιδρύθηκε το 2017― αλλά και τη σειρά Blender. «Το 1997 μπήκα στην οινοποιία Ευβοϊκή, με παραγωγή 20.000 τόνους. Συνήθισα στις μεγάλες παραγωγές και σε κρασιά φασόν. Δούλεψα στο Συνεταιρισμό της Θήβας (ΙΝΟ) μέχρι το 2007. Εκεί γνώρισα τον Γιώργο Κόλλια, σημερινό συνεργάτη μου, που εργαζόταν στο τμήμα πωλήσεων, με αποτέλεσμα να έχω σήμερα καλύτερη πρόσβαση στο χονδρεμπόριο. Στη συνέχεια, όταν Σκουλούδης και Σαμπάνης της ΙΝΟ χώρισαν, ακολούθησα τον δεύτερο μέχρι το 2013 και το 2014 δημιούργησα το οινολογικό εργαστήριό μου». Όσον αφορά τα δικά της κρασιά, η κα Ακριώτου δηλώνει πως η επιλογή της υπέρ των οίνων μάρκας προέκυψε κατά τύχη ή πιο σωστά στην πορεία, αν και το εργασιακό παρελθόν της δεν αποκλείει σχετική εξοικείωση. Ωστόσο, «αρχικώς στηρίχθηκα σε παλαιά κλήματα σαββατιανού. Θυμάμαι πώς στο πρώτο Οινόραμα που συμμετείχα, αυτό του 2017, εκτός από τους επισκέπτες, πολλοί οινοποιοί πέρασαν να δοκιμάσουν τη δουλειά μου με αυτήν την ποικιλία, στο κρασί Ορειβάτης Λευκός, την οποία επέλεξα συνειδητά. Δεν ήθελα να βγάλω μία ακόμα μαλαγουζιά. Ούτε κρασιά από χαρακτηριστικές ποικιλίες των οινοποιών πελατών μου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κατέληξα και στο πινό νουάρ για τον ερυθρό Ορειβάτη. Από την άλλη μεριά, η σειρά Blender έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα», λέει. Επίσης, τα Blender, όντας όλα από δύο ποικιλίες, διαφέρουν και εκεί από τα λευκό και ερυθρό Ορειβάτης, μονοποικιλιακοί οίνοι αμφότεροι.

 

The Blender Ερυθρό

Ο Ποικιλιακός Οίνος The Blender Ερυθρό είναι ελαφρώς ανθικός και φρουτώδης στη μύτη, όπου θυμίζει μήλο, αχλάδι και λωτό. Παρότι φρέσκια, έχει έντονες νύξεις ανθόμελου. Πρόκειται για κρασί με γλυκόπιοτο στόμα και χαμηλό αλκοόλ, 12%, πραγματικά ό,τι πρέπει για άνοιξη, καλοκαίρι και ελληνικό φθινόπωρο, που αργεί να δροσίσει. Έχει ελαφρύ προς μέτριο σώμα και λίγες, βελούδινες τανίνες. Είναι, όμως, αρκετές ώστε να τα βγάζουν πέρα με την ανάμιξη με πρωτεΐνη αρκετών κρεάτων. Παρότι το στόμα του κρασιού αφήνει, τελικά, αίσθηση παρόμοια με αυτή ενός πλούσιου λευκού κρασιού, συνόδευσε ζουμερά λουκάνικα Αργεντινής εξαιρετικά ταιριαστά. Βρέθηκε, όμως, στα όριά του, χωρίς να ηττηθεί, με κρέας από καπάκι κιλότου στη σχάρα, με το λίπος του, εν είδη πικάνιας. Με πίτσα με κρέμα μαύρης τρούφας και μία άλλη με ιταλικό σαλάμι ήταν, επίσης, θαυμάσιο. Βάζοντας στο κάδρο την τιμή του, για ελληνικό, το εν λόγω κρασί με το ελκυστικό ρουμπινί χρώμα και το βιδωτό πώμα αποτελεί τουλάχιστον έντιμη πρόταση, δικαιολογώντας την επιτυχία της ομώνυμης σειράς οίνων που ανήκει, η οποία υπόσχεται συνέχεια.