ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Αττική του Cycling For Wine

  17/06/2020

 του Θέμου Νικολετόπουλου

 

Η άνοιξη –τυπικά– παραμένει και το καλοκαιράκι φτάνει οσονούπω. Το σκωτσέζικο ντους καύσωνας-βροχές-μπουρίνια δεν μας τρομάζει. Αριστεύσαμε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θα τα καταφέρουμε ξανά. Εμείς έχουμε τον ήλιο, τη θάλασσα, τις αμμουδιές και τα βράχια μας, όπου ο ιός δεν έχει πολλή ώρα ζωής. Βγήκαμε προσεκτικά από τις φωλιές μας μετά από καιρό, οσμιζόμαστε τις μυρωδιές μετά τη βροχή, χαιρόμαστε τον ήλιο και παραγγέλνουμε ένα ποτήρι κρασί ―2019 παρακαλώ, γιατί όχι και φιάλη;― και το γιορτάζουμε όπως επιβάλλει το ελληνικό DNA μας.

P1100482.JPG

Είμαστε τυχεροί! Από μια μεριά, η καταπληκτική εσοδεία του 2019 είναι ευνοημένη. Γιατί λόγω εγκλεισμού και καραντίνας, οι διάφοροι λόγοι που βιάζουν κάθε χρόνο την κυκλοφορία λευκών και ροζέ κρασιών δεν υπήρξαν φέτος. Έτσι, τα κρασιά του 2019 έμειναν να ωριμάσουν σωστά σε δεξαμενές ή φιάλες, μετά από πολλά χρόνια που η αγορά ζητούσε παραμονές Χριστουγέννων κρασιά νέας εσοδείας. Αποτέλεσμα ήταν αυτά να μην προλαβαίνουν να αναπτύξουν το δυναμικό τους. Μιλάμε, λοιπόν, για μία σπάνια ευκαιρία ανατροπής του προηγούμενου σκηνικού, αλλάζοντας συνήθειες. Μία ευκαιρία από αυτές που σχεδόν ποτέ δεν δίνονται αναίμακτα, αφού η ζωή συνεχίζει το δρόμο της με τεράστια αδράνεια, συντρίβοντας τις δυνάμεις αλλαγής όταν αυτές είναι μικρές.

Φέτος, όμως, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα υπέροχα, τραγανά κρασιά του ’19 μέχρι και μετά τα Χριστούγεννα του 2020 και να δοκιμάσουμε τα φρέσκα από Μάρτη και μετά. Όπως ακριβώς οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που δεν πίνανε γιοματάρι του Αγίου Δημητρίου. Είναι μία σπάνια ευκαιρία. Ας μην τη χάσουμε. Γιατί κάθε κρίση είναι μία ευκαιρία για ξεκαθάρισμα και αλλαγή, για ξεκίνημα σε όλα από νέα βάση. Εκεί φαίνεται η δυναμική του κάθε ενός. Όπως και η δυναμική ενός έθνους να ανταπεξέλθει ενωμένο. Είναι, επίσης, ευκαιρία να μάθουμε πως πολλά ελληνικά λευκά κρασιά παλαιώνουν βελτιούμενα και γίνονται πιο πολύπλοκα. Ευκαιρία να βγούμε κερδισμένοι πίνοντας πολύπλοκα κρασιά σε κλάσμα της τιμής αντίστοιχων του διεθνούς αμπελώνα.

P1150722.c1.jpg

Τα κρασιά που πρόλαβα να δοκιμάσω πριν τον εγκλεισμό ήταν ανεξαιρέτως πολλά υποσχόμενα. Είχαν εκπληκτική, πολύπλοκη και ήδη κομψή μύτη, υψηλή οξύτητα, αναδυόμενη δομή, υπέροχη φρεσκάδα, αλλά ισχνό σώμα. Μόλις ξαναδοκίμασα μερικά απ’ αυτά διαπίστωσα πως αποκτούν εξαιρετική δομή και ισορροπία, ενώ το σώμα τους γεμίζει και είναι σαν να περιμένουν το καλοκαίρι ώστε να δείξουν το κορμί τους στις παραλίες. Ανυπομονώ, κυριολεκτικά, να ανοίξω περισσότερες φιάλες από την τριζάτη εσοδεία του 2019. Οργανώνομαι, σχεδιάζω διαδρομές που σκοπεύω να διανύσω ανάμεσα σε οινοποιεία με αυτοκίνητο, ώστε να φορτώσω και κρασιά, ή με ποδήλατο για να δοκιμάσω.

Προς το παρόν θα ήθελα να καταλήξω με μερικές προτάσεις για βόλτα μέσα στον αμπελώνα, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για πολύ σύντομα, μέσα από αυτό το βήμα της καμπάνιας Save Vintage 2019. Θα τονίσω, λοιπόν, πως ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι καλύτεροι μήνες για βόλτες με ποδήλατο ή και με αυτοκίνητο. Η Αττική αυτόν τον καιρό είναι υπέροχη, τα αμπέλια είναι καταπράσινα και μπορείτε ακόμα και να μαζέψετε φύλλα για ντολμαδάκια (αλλά μην το πείτε πουθενά!). Διαδρομές ανάμεσα στα αμπέλια υπάρχουν πολλές βόρεια της Λεωφόρου Σπάτων με όριο τη λεωφόρο Μαραθώνος, αριστερά και δεξιά της Κιάφας (Οινοποιείο Γκίκα, Εύοινος-Κουλοχέρη, Οινοποιία Φράγκου λίγο πριν τη Ραφήνα) και νότια, με όρια το αεροδρόμιο ανατολικά και την Αττική οδό ΝΔ (Αμπελώνες Μάρκου στην Παιανία).

P1100493.JPG

Για φαγητό, αν πάτε στα Καλύβια τρώτε στο Τρίγωνο ή στον Κόλλια (πίσω από την εκκλησία): αρνοκάτσικα και προβατίνα, σταβλίσια μπριζόλα και ψητή συκωταριά. Στην Κερατέα (Οινοποιεία Μυλωνά, Αγγέλου και Λιέπουρη), περνάτε απέναντι στον Κουβαρά για χοντρό (προβατίνα), στου Γαβρίλη, με απίθανη στιβαρή ρετσίνα παλαιάς κοπής. Εναλλακτικά, υπάρχει υπέροχη διαδρομή από Κερατέα μέχρι Πόρτο Ράφτη μέσα από το δάσος. Περνάτε από το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου έξω από το Μαρκόπουλο και τρώτε ψαράκι στην Άρτεμη, μπροστά από το ξενοδοχείο Mare Nostrum στη Βραυρώνα (φέτος μετονομάστηκε σε Dolce Attica Riviera), με το καλύτερο τηγάνι της περιφέρειας. Στη Σταμάτα (Κτήμα Κοκοτού), σε περίπτωση που πάτε προς Μαραθώνα (να άλλη μια ωραία βόλτα!), μην χάσετε το δάσος της Αμυγδαλέζας. Μετά επιστρέψτε για κοψίδια στην πλατεία.

Μια και κεντρικό θέμα μας είναι το κρασί, να πούμε κάτι τελευταίο: μη λησμονούμε πως η ποικιλία αμπέλου-σήμα κατατεθέν της Αττικής είναι το Σαββατιανό. Είναι η οινική σημαία της περιοχής, αν και βρίσκουμε και πολύ καλά Ασύρτικα, εξαιρετικές Μαλαγουζιές, αλλά και ντόπια Αγιωργίτικα και Καμπερνέ Σοβινιόν! Σημειώνουμε δε πως πολλά Σαββατιανά του 2019 κράτησαν τόσο καλή οξύτητα που πρώτη φορά είδαμε ανάλογή της.

Φορτώστε, λοιπόν, τα ποδήλατα στα αυτοκίνητα και βουρ: η εσοδεία 2019 σας περιμένει να την ανακαλύψετε! Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες οινικές διαδρομές, καθώς θα επανέλθουμε.