ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ικαρία: μοναδική και στο κρασί

  08/10/2020

της Βένιας Ρούφα

 

ikaria.jpgΣτον 37ο παράλληλο της γης βρίσκεται το μικρό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου Ικαριά, όπως την αποκαλούν οι κάτοικοί της. Διεκδικεί (και αυτή) τον τίτλο της γενέτειρας του Διόνυσου, κάτι που αποτελεί μία μόνο από τις πολλές οινικές διασυνδέσεις της. Για παράδειγμα, πολλοί ισχυρίζονται πως το υψηλό προσδόκιμο ηλικίας των κατοίκων της οφείλεται στο… κρασί. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τεκμηριωμένα μπορεί να διεκδικήσει η Ικαρία είναι τον αρχαιότερο οίνο ονομασίας προέλευσης της Ελλάδας, τον Πράμνιο οίνο, που κατά τον Όμηρο ήπιε ο πολυμήχανος Οδυσσέας.

 

Ικαριώτικος αμπελώνας και κρασιά

Τα αμπέλια της Ικαρίας εκτείνονται στην κορυφογραμμή του όρους Αθέρας, που είναι ο αρχαίος Πράμνος. Χιλιάδες πεζούλες με αμπέλια καλλιεργούνται από την ανατολή μέχρι τη δύση του νησιού, αφού η Ικαρία είναι τόσο στενή που σε πολλά σημεία ο βορράς της ακουμπά σχεδόν στο νότο!

Τα κρασιά της, κυρίως ερυθρά, προέρχονται από την εύθραυστη και όχι ιδιαίτερα σκουρόχρωμη ποικιλία φωκιανό. Πρόκειται για οίνους που θα χαρακτηρίζαμε λεπτούς σε χρώμα και «τσουπωτούς» σε σώμα με αλκοόλ που ευθαρσώς ακουμπάει το 15% και κάποιες χρονιές δεν φοβάται να αντικρίσει κατάματα και το 16%. Τα λευκά της κρασιά βασίζονται στη σπάνια ντόπια ποικιλία μπεγλέρι, που παραδοσιακά συμμετείχε στην οινοποίηση του φωκιανού, παρφουμάροντάς το χαρακτηριστικά. Τα κρασιά από μπεγλέρι είναι είτε σχετικά ελαφριά και δροσιστικά με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, είτε πιο πληθωρικά, ακόμη και  ρουστίκ, ανάλογα με το στυλ της οινοποίησης.

 

Afiane.jpgΟινοποιείο Αφιανέ

Ικαριώτικα οινοποιεία και οινοποιοί

Σήμερα, στην Ικαρία υπάρχουν τρία οινοποιεία, όλα επισκέψιμα, σε τρείς αρχέγονες και πανέμορφες μεριές του νησιού, με διαφορετικό οινοπέδιο η κάθε μία. Οι δε ικαριώτες οινοπαραγωγοί παράγουν κρασιά με τελείως διαφορετικό στυλ ο καθένας.

Το Κτήμα Οικογένειας Καρίμαλη βρίσκεται στην καταπράσινη Πηγή και ο ιδιοκτήτης-οινοποιός, Γιώργος Καρίμαλης, θεωρείται πραγματικός γκουρού των ζυμώσεων. Μέρος της νοοτροπίας του μπορεί να διαφανεί από το ότι τολμά να διαθέτει στην αγορά ως τρέχουσα χρονιά του ερυθρού του οίνου το Philosopher του… 2008!

Το Οινοποιείο Αφιανέ στον προφήτη Ηλία Ραχών είναι και το πρώτο οινοποιείο του νησιού που χρησιμοποίησε παραδοσιακούς αμφορείς. Είναι, μάλιστα, χωμένοι στη γη αναβιώνοντας το γνώριμο τρόπο οινοποίησης των παλαιών Ικάριων. Το οινοποιείο εφαρμόζει τελείως φυσικές μεθόδους οινοποίησης.

Τέλος, η Οινοποιία Τσαντίρη βρίσκεται στην ακριανή Προεσπέρα όπου ο Κώστας Τσαντίρης πειραματίζεται συνεχώς με το φωκιανό, επενδύει στο ντόπιο κούντουρο (πιθανός κλώνος μανδηλαριάς) και έχει πολλά οράματα για τις δυνατότητες της ποικιλίας μπεγλέρι.

Tsantiri.jpgΟινοποιία Τσαντίρη

Πανδημία – Ικαρία: 0-1

Σίγουρα, η δύσκολη χρονιά του 2020 έφερε λιγότερο κόσμο στο νησί. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού πέρασε ξυστά και ευτυχώς δεν έκαψε την Ικαρία. Βεβαίως, η εστίαση πήρε την κάτω βόλτα, αλλά εν τέλει και το φετινό καλοκαίρι του πρωτόγνωρου 2020 δεν πέρασε άσχημα σε αυτό το νησί. Άλλωστε, πολλές ήταν φέτος οι παρέες που αποκάλυψαν πως ήρθαν στην Ικαρία από τη Μύκονο και τα γύρω νησιά, όσα αναγκάζονταν να κατεβάζουν ρολά ώρα 00:00.

Μιλώντας για την πανδημία, ο Γιώργος και η Ηλιάνα Καρίμαλη, όσον αφορά τα κρασιά τους, δήλωσαν: «Δεν μας επηρεάζουν οι εξελίξεις λόγω Covid-19. Εμείς επιλέγουμε φυσική διαύγαση και σταθεροποιήση, οπότε τα κρασιά μας, ούτως ή άλλως, μένουν πάντα δύο χρόνια στις δεξαμενές». Επομένως, ακόμα εμπορεύονται την χρονιά του 2018 και τα κρασιά του περιβόητου 2019, μιας καλής εσοδείας και στην Ικαρία, θα τα διαθέσουν στην αγορά του χρόνου. Συγκρατημένα αισιόδοξη δήλωσε η κα Καρίμαλη υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται για να αναπτυχθούν οι εξαγωγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Κώστας Τσαντίρης, ο οποίος εξηγεί πως το 2020 αγόρασε την ίδια ποσότητα σταφυλιών με το 2019 για να μην αδικήσει, μεταξύ άλλων, τους συνεργάτες του αμπελουργούς. «Είμαι πολύ αισιόδοξος. Στο κάτω-κάτω της γραφής και να μείνουν κάποια μπουκάλια θα τα χρησιμοποιήσουμε για να δούμε πως εξελίσσονται. Ευκαιρία, δηλαδή, να δούμε πώς παλαιώνουν τα κρασιά Τσαντίρη» συμπλήρωσε ο Γιάννης Τσαμπής, υπεύθυνος του οινοποιείου Τσαντίρη.

Karimalis.jpgΟ Γιώργος Καρίμαλης

Η Ικαρία ως προορισμός

Η Ικαρία είναι ένας τόπος ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, που αξίζει την επίσκεψη κάθε τουρίστα, κάθε οινόφιλου, κάθε οινοτουρίστα. Ας είναι λίγα τα οινοποιεία της. Ένα νησί που έχει να προτείνει τόσα και δη διαφορετικά, ώστε η επίσκεψη εκεί να μετουσιώνεται σε μοναδική βιωματική εμπειρία. Σε κάτι που χαράζεται βαθιά στο «είναι» όσων πατούν το πόδι τους στην ενεργή ικαριώτικη γη. Η μαγική, λοιπόν, κατά πολλούς, Ικαρία προσφέρεται για χαλάρωση και ησυχία, για επαφή με πιο αργούς και σίγουρα διαφορετικούς ρυθμούς.

Στο νησί φτάνεις με αεροπλάνο ή πλοίο, μέσω των λιμανιών του Ευδήλου ή του Αγ. Κηρύκου. Για να το γυρίσεις χρειάζεσαι αυτοκίνητο, υπομονή, περιέργεια και χρόνο. Η διαμονή είναι πανεύκολη, καθότι υπάρχουν πολλά δωμάτια εκτός διαδικτύου. Αρκεί, λοιπόν, να ρωτήσεις ή να συμβουλευτείς κάποιον που ξέρει. Ο Αρμενιστής και η γύρω περιοχή είναι καλό σημείο διαμονής, χωρίς να εξαιρείται ο Εύδηλος ή ό,τι ενδιάμεσο, αλλά και η περιοχή του Χριστού Ραχών, ενώ τις πιο όμορφες πλατείες τις έχουν τα χωριά Ακαμάτρα και Άγιος Δημήτρης.

Seiheles.jpgΗ παραλία Σεϋχέλλες

Αυτά που δεν χάνεις με τίποτα

Πέρα από την ομορφιά του τοπίου και βέβαια τους ανθρώπους του νησιού και την αυθεντικότητά τους, η Ικαρία είναι γνωστή για δύο πράγματα: Τα μεγάλης διάρκειας πανηγύρια της και τις υπέροχες παραλίες, όπως η ξακουστή Μεσακτή, που κοκορεύεται για τα κύματα και την ομορφιά της, τον «επικίνδυνο» Να, με το ποτάμι του και τον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος και τις εξωτικές Σεϋχέλλες, με τα γαλαζοπράσινα νερά τους. Ωστόσο, ας κρατήσουμε κατά νου πως οι παραλίες του νησιού είναι πάρα πολλές, αρκεί να ’χεις όρεξη και χρόνο.

Επίσης, όποιος πάει Ικαριά δεν πρέπει να παραλείψει να διαβεί έστω και ένα από τα δικαίως περιβόητα μονοπάτια της, να απολαύσει τα ιαματικά λουτρά στα Θέρμα και τις κρυφές ιαματικές πηγές της Λευκάδας που αναβλύζουν μέσα από τη θάλασσα. Εξερεύνηση αξίζουν και τα ντόπια τρόφιμα της Ικαρίας, που οι τοπικές ταβέρνες αξιοποιούν με αναπάντεχα χαμηλό κόστος για τον επισκέπτη.

Όσο για νυχτερινή ζωή, η ανάβαση στο διάσημο Χριστό, εκεί όπου όλα λειτουργούν και νύχτα, είναι πρόταση και διέξοδος. Το δε γνωστό μπαρ Μπέρδεμα, στην Ακαμάτρα, θα κάνει τελικά αυτοσκοπό το ξεμπέρδεμα όσων το λέει η ψυχή τους και φτάσουν ως εκεί!

ChristosIkaria.jpgΤο διάσημο χωριό Χριστός Ραχών

 

Εν τέλει, την Ικαρία ή θα την λατρέψεις ή θα τη μισήσεις. Σίγουρα όμως θα σου μείνει αξέχαστη.