ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεθυμναίος, Δίκαιος και Μελισσινός

  01/12/2020

της Άννας Άγα

«Η οινική κρουαζιέρα για Λέσβο, Κω και Κρήτη ξεκινά σε λίγα λεπτά. Παρακαλούνται οι επισκέπτες να αποχωρήσουν από το πλοίο». Στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε, μία τέτοια αναγγελία θα ήταν βάλσαμο για τα αυτιά. Αφού, όμως, δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε κανονικά ας το κάνουμε νοερά, με πλοίο το κρασί σε θάλασσες από αμπέλια. Μεθυμναίος, Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου και Κτήμα Πατεριανάκη, είναι ο προορισμός μας.

MethymnaeosWhite.jpgΣτάση 1η: Λέσβος

Φθάνοντας στη Λέσβο πορευόμαστε προς το απολιθωμένο δάσος, στη δυτική πλευρά του νησιού. Ακολουθούμε το στενό, φιδωτό δρόμο και καταλήγουμε στα Χύδηρα. Εδώ βρίσκεται το Οινοποιείο Μεθυμναίος της οικογένειας Λάμπρου. Για την ιστορία του, την αμπελοοινική αναβίωση στο νησί και τη διάσωση του κρασοστάφυλου που η οικογένεια βρήκε εκεί και ονόμασε χυδηριώτικο, διαβάστε εδώ. Διότι εμείς θα ασχοληθούμε κυρίως με το κρασί Μεθυμναίος Λευκός, που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά σε φιάλη και κυκλοφόρησε στην αγορά τα Χριστούγεννα του 2007.

YannisMetytmnaeos.jpgΟ Γιάννης Λάμπρου με φόντο τον αμπελώνα τουΣτόχος και βασική αρχή του οινοποιείου από την αρχή της λειτουργίας του και μέχρι σήμερα είναι η παραγωγή κρασιών αποκλειστικά από χυδηριώτικο. Με προσήλωση στην καθαρή έκφραση της ποικιλίας και του μοναδικού οινοπεδίου, με αμπελώνες φυτεμένους σε λάβα του ανενεργού πια ηφαιστείου. Με σεβασμό στο περιβάλλον και σε ό,τι αυτό προσφέρει, οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο και όπως όλα τα κρασιά της οινοποιίας, έτσι και το λευκό είναι βιολογικό, με ελάχιστες προσθήκες θειώδους κατά την οινοποίηση. Κατά την αλκοολική ζύμωση οι θερμοκρασίες διατηρούνται χαμηλά, ενώ γίνεται προσθήκη επιλεγμένων ζυμομυκήτων ουδέτερου προφίλ, για καθαρότητα της μορφής και έκφραση του ιδιαίτερου τερουάρ της περιοχής.

Το Μεθυμναίος Λευκός 2019, με συνολική παραγωγή τις 4.000 φιάλες, έχει μέτριο λευκοκίτρινο χρώμα και πλούσια, συμπυκνωμένα αρώματα εσπεριδοειδών με νότες γκρέιπφρουτ, κίτρου και ώριμου αχλαδιού και βοτανική χροιά όπου επικρατούν το χαμομήλι και το φασκόμηλο. Όλα αυτά συναντούν θειάφι και τσακμακόπετρα, που υποδηλώνουν το ιδιαίτερο τερουάρ. Στο στόμα είναι πληθωρικό και λιπαρό, με μεγάλο όγκο και αισθητή οξύτητα. Μαζί με την ορυκτότητα του μοναδικού υφαιστειογενούς υπεδάφους προσδίδει στο κρασί ιδιαίτερα υφή. Η μακρά, λεμονάτη επίγευση αφήνει έναν ελαφρώς υπόπικρο φαινολικό χαρακτήρα που υποδηλώνει τη λευκή οινοποίηση σκουρόχρωμης ποικιλίας (blanc de noir). Συμβάλλει δε στην πολυπλοκότητα του κρασιού, το οποίο ο οινοποιός του, Γιάννης Λάμπρου, χαρακτηρίζει ως κομψό, αέρινο και λιπαρό.

 

 

Dikaios.jpgΣτάση 2η: Κως

Μετά τα απόκοσμα ηφαιστειακά εδάφη, αποβίβαση στην κοσμοπολίτικη Κω, με κατεύθυνση τη Μινιέρα Ασφενδίου και το οινοποιείο των Αμπελώνων Τριανταφυλλοπούλου. Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990, στους πρόποδες του όρους Δίκαιος, ξεκινά η αμπελοοινική δραστηριότητα της οικογένειας με φύτευση 120 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα και στόχο την ανάδειξη της μακράς και σημαντικής αμπελοοινικής ιστορίας τού νησιού.

Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν στη Μινιέρα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, στις πλαγιές του όρους Δίκαιο, σε σχιστολιθικά και βαριά εδάφη, χαρίζοντας μία πιο ομαλή και καθυστερημένη ωρίμαση προς τα τέλη Αυγούστου. Οι επόμενες φυτεύσεις συνεχίστηκαν στα Καρδάμαινα στο νότο, όπου τα εδάφη είναι αμμώδη και ασβεστολιθικά, με αποτέλεσμα η ωρίμαση και ο τρυγητός να ξεκινούν πολύ νωρίτερα, συνήθως στις αρχές Αυγούστου. Η κατασκευή του οικογενειακού οινοποιείου ξεκίνησε το 2001, με έμφαση στη μοντέρνα αισθητική και τεχνολογία, με στόχο την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και όραμα την επιτυχημένη προβολή του νησιού.

Triantafyllopoulou1.jpgΗ Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου στο αμπέλιΗ πρώτη εμφιάλωση του Δίκαιος Λευκό έγινε το 2004 και η εσοδεία του 2019, από αθήρι 50% και ασύρτικο 50%, κυκλοφορεί σε 6.595 φιάλες. Παράγεται με προζυμωτική εκχύλιση μετά από πρόψυξη των σταφυλιών για ένα βράδυ και κλασσική λευκή οινοποίηση σε χαμηλές θερμοκρασίες κατά την αλκοολική ζύμωση, η οποία διεξάγεται με προσθήκη επιλεγμένων ζυμομυκήτων. Παραμένει δε σε επαφή με τις οινολάσπες του για 2-3 μήνες.

Το κρασί έχει απαλό λευκοκίτρινο χρώμα και ευχάριστα έντονο αρωματικό προφίλ, με ομοιότητες σε μύτη και σε στόμα. Στην πρώτη εντύπωση επικρατούν τα αρώματα εσπεριδοειδών, με κυρίαρχη έκφραση μοσχολέμονου και πράσινου μήλου, τα οποία διαδέχονται ώριμα λευκόσαρκα και πυρηνόκαρπα φρούτα και μία απαλή φυτική διάσταση. Στο στόμα παραμένει έντονα αρωματικό, με έμφαση στο ώριμο λευκόσαρκο ροδάκινο και σε πιο γλυκά εσπεριδοειδή όπως το μανταρίνι. Η οξύτητα είναι μέτρια και πολύ καλά ενσωματωμένη, προσφέροντας απλόχερα αίσθηση φρεσκάδας. Η επίγευση είναι μακρά και πικάντικη. «Πολυποκότητα στη μύτη, συμπύκνωση και ορυκτότητα στην παλέτα χαρακτηρίζει τα κρασιά του 2019, που ήταν χρονιά για αμπέλια μεγάλης ηλικίας, με βαθύ ριζικό σύστημα, τα οποία κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με τα μη ικανοποιητικά υδατικά αποθέματα και να οδηγήσουν το σταφύλι σε ωρίμαση», είπε όχι μόνο για αυτό το κρασί, αλλά και γενικά για την εσοδεία 2019 στην Κω, η οινοποιός Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.

 

MELISSINOS-WHITE-2019.jpgΣτάση 3η: Κρήτη

Εγκαταλείποντας το νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων πλέουμε νοερώς προς Κρήτη. Με αφετηρία το Ηράκλειο κατευθυνόμαστε προς το Βιάννο και βγαίνουμε στην έξοδο του χωριού Μελέσσες Πεδιάδος για να συναντήσουμε το Κτήμα Πατεριανάκη.

Paterianaki1.jpgΗ Εμμανουέλα Πατεριανάκη σε νυχτερινό τρύγοΗ παράδοση και η ιστορία του κτήματος έχει βαθιές ρίζες στην καλλιέργεια του αμπελιού, με τις πρώτες φυτεύσεις της οικογένειας να ξεκινούν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες αγγίζουν σήμερα τα 200 στρέμματα, η καλλιέργειά τους γίνεται βιολογικά και φιλοξενούν γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Τα εδάφη τους είναι αργιλοπηλώδη, πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο. Το οικογενειακό οινοποιείο συστάθηκε το 1996 από τη δεύτερη γενιά, με όραμα την αναβίωση κρητικών ποικιλιών μέσα από τη βιολογική καλλιέργεια για παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Σήμερα τη σκυτάλη έχει πάρει δυναμικά η τρίτη γενιά. Βαδίζοντας στις επιταγές της προηγούμενης διατηρεί το σεβασμό στην παράδοση και στον τόπο, στοχεύοντας με πάθος στην παραγωγή εκφραστικών βιολογικών κρασιών. Πρωταρχικός σκοπός ήταν και παραμένει η διατήρηση των χαρακτηριστικών της εκάστοτε ποικιλίας και η καλύτερη δυνατή έκφρασή τους.

Ο Melissinos Λευκός εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά το 1996. Το κρασί του 2019, από θραψαθήρι 70% και σοβινιόν μπλαν 30% αριθμεί 10.000 φιάλες. Παράγεται ακολουθώντας βιολογικό πρωτόκολλο, με χρήση επιλεγμένων ζυμομυκήτων, προσθήκη της λιγότερης δυνατής ποσότητας θειώδους και αλκοολική ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στο σοβινιόν μπλαν γίνεται κρυοεκχύλιση στοχεύοντας στην καλύτερη έκφραση του αρωματικού δυναμικού της ποικιλίας στο χαρμάνι, το οποίο παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες για δύο μήνες πριν από την εμφιάλωση.

Το κρασί έχει απαλό χρυσοκίτρινο χρώμα και πολύπλοκο αρωματικό προφίλ με ευχάριστα αρώματα εσπεριδοειδών. Κυρίαρχα είναι τα άνθη νεραντζιάς και το μοσχολέμονο, που γρήγορα συναντούν τον πιο ώριμο χαρακτήρα πυρηνόκαρπων φρούτων, με ιδιαίτερα προβεβλημένο το βερίκοκο και το ώριμο ροδάκινο. Δεν λείπουν, όμως, και τροπικά φρούτα, όπως ο ανανάς και το μάνγκο. Στο στόμα το κρασί παραμένει έντονα αρωματικό και φρουτώδες, διατηρώντας την πολυπλοκότητα της μύτης. Έχει μέτριο προς μεγάλο όγκο και είναι ισορροπημένο ανάμεσα στην έντονη και δροσιστική του οξύτητα και στη λιπαρότητα, που φτάνουν μέχρι και την επίγευση. Είναι «ένα εξωτικό κρασί που παντρεύει τα δύο άκρα της Κρήτης, την πιο όψιμη και την πιο πρώιμη εκδοχή της», σχολιάζει η οινοποιός του Εμμανουέλα Πατεριανάκη.