Εσοδεία 2019

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το 2019 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και πως τα κρασιά της εσοδείας αυτής διαθέτουν εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Πολλοί οινοποιοί εκτιμούν πως η εσοδεία του 2019 είναι μία από τις κορυφαίες των τελευταίων δεκαετιών ή ακόμα και εσοδεία «αναφοράς» για την περιοχή τους.

Από το 1994 μεγάλο μέρος κάθε νέας εσοδείας παρουσιάζεται στους επισκέπτες της έκθεσης Οινόραμα, της μεγαλύτερης έκθεσης ελληνικού κρασιού στον κόσμο, που διεξάγεται στις αρχές Μαρτίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Φέτος, όμως, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του, το Οινόραμα ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έτσι, μία από τις παράπλευρες απώλειες του φετινού Οινοράματος ήταν η εσοδεία του 2019, αφού η ακύρωση της εν λόγω έκθεσης είχε ως αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν τα κρασιά τού 2019 μαζικά και σφαιρικά. Δεν συζητήθηκαν, δεν εκτιμήθηκαν όσο έπρεπε από τους γευσιγνώστες, δεν δημιουργήθηκε «θόρυβος» γύρω από αυτά και δεν απέφεραν στα οινοποιεία την υπεραξία που έπρεπε χάρη στην υψηλή τους ποιότητα.

Παράλληλα, το επί 2,5 μήνες κλείσιμο των εστιατορίων εγκλώβισε πολλά από τα κρασιά αυτά στα κελάρια των οινοποιείων, μέσα σε δεξαμενές ή σε φιάλες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η εσοδεία του 2019 βρέθηκε σε μία ιδιότυπη… καραντίνα. Τώρα πια κινδυνεύει να εκτοπιστεί από την εσοδεία του 2020, που έρχεται ολοταχώς, κάνοντας αυτήν του 2019 να περάσει στην ιστορία σχεδόν ως μη γενόμενη!

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Vinetum, διοργανώτρια εταιρεία του Οινοράματος, λανσάρει την καμπάνια Save Vintage 2019. Κυρίαρχος στόχος της είναι να προτρέψει καταναλωτές, κυρίως, αλλά και επαγγελματίες του οινεμπορίου και της εστίασης να ανακαλύψουν σήμερα τα καταπληκτικά κρασιά της εσοδείας 2019, απ’ όλη την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία αυτή αφορά όλα τα ελληνικά οινοποιεία και όλους όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί στη χώρα μας. Φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τους φορείς, τους διαμορφωτές κοινής γνώμης και τους οινόφιλους με τον καλύτερο δυνατό και μαζικό τρόπο, στοχεύοντας στην άμεση ενδυνάμωση της κατανάλωσης ελληνικών κρασιών, με αφορμή την εσοδεία του 2019 και πέρα από αυτήν.

Η καμπάνια Save Vintage 2019 είναι πολυεπίπεδη και ανοιχτή σε όποιον θέλει να συμμετέχει. Η ιστοσελίδα www.savevintage2019.gr φιλοξενεί ειδήσεις, άρθρα και ρεπορτάζ από επαγγελματίες του οινικού χώρου, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα της Vinetum και του Οινοράματος θα φιλοξενούν τις αντιδράσεις του κοινού. Οι δημοσιογράφοι και άλλοι επικοινωνοί οίνου που συμμετέχουν στη δράση Save Vintage 2019 προσφέρουν την εργασία τους αφιλοκερδώς στο ελληνικό κρασί.

Το Save Vintage 2019 θέλει να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να εξάψει τη φαντασία των οινόφιλων ώστε να ασχοληθούν με τα ελληνικά κρασιά εσοδείας 2019 (και όχι μόνο) και, εντέλει, να τα αγοράσουν. Το όνομα «Save Vintage 2019» έχει διττή έννοια: Σώστε (= καταναλώστε/χαρείτε τα κρασιά του 2019 προτού αυτά χαθούν) και Φυλάξτε (αποθηκεύστε/παλαιώστε τα κρασιά του 2019 επειδή είναι υψηλής ποιότητας). Σε κάθε περίπτωση, απολαύστε τα κρασιά αυτά, λελογισμένα μεν, με κάθε τρόπο δε!

 

 

 

ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ...

Τι σημαίνει καλή εσοδεία;

«Καλή εσοδεία» είναι η χρονιά που το σταφύλι που προορίζεται για οινοποίηση είναι καλό και ιδανικά αρκετό, ώστε η αξιοποίησή του στο οινοποιείο να οδηγήσει σε αντίστοιχης ποιότητας κρασί. Διότι για να γίνει πραγματικά καλό κρασί χρειάζεται καταρχάς καλό σταφύλι.

Αλλά τι χρειάζεται για να τρυγήσουμε καλό σταφύλι; Ένας συνδυασμός κατάλληλου εδάφους, κλήματος – ποικιλίας αμπέλου, ευνοϊκών καιρικών συνθηκών της συγκεκριμένης χρονιάς και φυσικά εφαρμογή σωστών αμπελουργικών πρακτικών από την ανθοφορία έως τον τρυγητό (χωρίς, φυσικά να υποτιμάται το σωστό κλάδεμα). Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η ορθή και λεπτομερής παρακολούθηση της ωρίμασης, ώστε κάθε ποικιλία να τρυγηθεί την κατάλληλη στιγμή.

Ο άνθρωπος μπορεί να τα επηρεάσει όλα αυτά εκτός από τον καιρό. Για αυτόν μπορεί να κάνει μόνο ευχές. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές, π.χ. παγετός, χαλάζι, καύσωνας κ.ά., ο άνθρωπος αμύνεται όπως-όπως με διαδικασίες που είναι συνήθως κοπιαστικές, δύσκολες και κοστοβόρες.

Όταν είναι καλές, παρακαλεί να μείνουν καλές μέχρι τον τρύγο. Άρα, αφού έδαφος και κλήμα προεπιλέγονται και δύσκολα αλλάζουν, εκείνο που επηρεάζει την ποιότητα της εκάστοτε εσοδείας είναι ο καιρός κάθε χρονιάς (δηλαδή οι καιρικές συνθήκες), γιατί ο κύκλος της αμπέλου είναι ετήσιος.

Βέβαια, οι χιλιάδες ανά την υφήλιο οινοπαραγωγικές περιοχές δεν επηρεάζονται όλες στον ίδιο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά σταθερές, όπως και τα κρασιά που προκύπτουν. Εκ πρώτης όψεως η Ελλάδα φαντάζει ως χώρα με σταθερό και σε γενικές γραμμές εύκρατο κλίμα, ιδανικό για την καλλιέργεια της αμπέλου, όπου ο αμπελουργός δεν έχει παρά να κλαδέψει σωστά και να περιμένει ένα συνήθως επιτυχημένο τρύγο. Στην πραγματικότητα ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει εκατοντάδες μεσοκλίματα που δημιουργούν συνεχείς προκλήσεις στους αμπελουργούς-οινοποιούς, διαφορετικές κάθε χρόνο συνθήκες και κατά συνέπεια κρασιά που εκφράζουν τη χρονιά τους (την εσοδεία τους), με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα για τους οινόφιλους καταναλωτές.

Υπάρχει, όμως, κάποιος καιρός που θεωρείται «ιδανικός» ανά εποχή και ανά στάδιο ανάπτυξης του ετήσιου κύκλου της αμπέλου;
Η απάντηση αφορά κάθε οινοπαραγωγική περιοχή ξεχωριστά και παρότι πολύπλοκη, μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: ο ήπιος ανά εποχή καιρός, χωρίς απρόσμενες ακρότητες, με εξομαλύνσεις (διορθώσεις) των μέσων όρων των καιρικών συνθηκών της περιοχής. Εκεί, π.χ., που επικρατούν η συννεφιά και οι βροχές να αυξηθεί η ηλιοφάνεια και εκεί που επικρατεί ο ήλιος οι θερμοκρασίες να παραμείνουν χαμηλά. Τέτοιες καιρικές συνθήκες ανά στάδιο ανάπτυξης του ετήσιου κύκλου της αμπέλου μπορούν να οδηγήσουν το σταφύλι μιας περιοχής σε σταδιακή, ολοκληρωμένη και ομοιογενή ωρίμαση, χωρίς ασθένειες ή καταστροφές. Εάν στην κορύφωση μιας τέτοιας ωρίμασης εφαρμοσθεί τρύγος χωρίς βροχές, τότε έχουμε μια εξαιρετική έως κορυφαία εσοδεία για τα κρασιά της περιοχής της.

Ο κύκλος της αμπέλου μιας καλής εσοδείας
Σε τι διαφέρουν τα κρασιά καλής εσοδείας;
Πώς παλαιώνουν τα κρασιά μιας καλής εσοδείας;
Γιατί η εσοδεία 2019 ήταν τόσο καλή για τα ελληνικά κρασιά;

Ο λόγος που πολλές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούν την εσοδεία 2019 ως μία από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών είναι μια συνισταμένη πέντε παραγόντων, ο συνδυασμός των οποίων δύσκολα επιτυγχάνεται και μάλιστα σε τόσο μεγάλο μέρος μιας χώρας:

1. Επιθυμητές βροχοπτώσεις,
2. Απουσία υψηλών θερμοκρασιών και καυσώνων,
3. Καλή υγεία σταφυλιών,
4. Καλή ποσότητα παραγωγής (εκτός εξαιρέσεων),
5. Φυσιολογικές ημερομηνίες τρύγου σε αρκετές (εκτός εξαιρέσεων).

Για την Ελλάδα και το κλίμα της ιδανική για το σταφύλι είναι μια χρονιά με αρκετές και βολικά κατανεμημένες στο χρόνο βροχοπτώσεις. Μόνο έτσι τα αμπέλια ικανοποιούν τις ανάγκες που έχουν σε νερό για τη σωστή ανάπτυξή τους και δη τους άνυδρους και θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Τέτοιες βροχές είχε το 2019 στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Ακόμα, όμως, πιο σημαντική ήταν η απουσία καυσώνων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Έτσι το σταφύλι δεν «κάηκε», πράγμα κομβικό για την οινοπαραγωγή μιας μεσογειακής χώρας όπως η Ελλάδα. Επίσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η υγεία του σταφυλιού ήταν από πολύ καλή έως εξαιρετική και ο τρύγος έγινε ομαλά, χωρίς απρόοπτα, συνήθως στην ώρα του ανά περιοχή.

Με άλλα λόγια, η εσοδεία 2019 ήταν τόσο καλή για την Ελλάδα γιατί η ωρίμαση των σταφυλιών (η φυσιολογική, δηλαδή των σακχάρων και η φαινολική π.χ. των ταννινών), έγινε σταδιακά και ομαλά, με ομοιογένεια και έφτασε σε ολοκλήρωση. Οξύτητα και αρώματα διατηρήθηκαν υψηλά (με πρωτοφανή τρόπο για κάποιες περιοχές) και ο τρύγος εφαρμόστηκε σε κατά κανόνα υγιή έως και απόλυτα υγιή σταφύλια. Η ποσότητα παραγωγής ήταν μειωμένη σε Μακεδονία και Κρήτη, αλλά κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα σε Πάρο και Σαντορίνη (δραματικά μειωμένη).

Ποιες είναι οι πιο ευνοημένες περιοχές;
Ποια ελληνικά ερυθρά και γλυκά κρασιά του 2019 αξίζουν παλαίωση;
Παλαιώνουν τα ελληνικά λευκά και ροζέ κρασιά του 2019